Stresul: cum afecteaza relatia/viata sexuala?

shutterstock 17614345In ziua de astazi, stresul este considerat boala secolului. Deja s-a demonstrat ca stresul este precursorul unor multiple afectiuni la nivel organic. Este un factor determinant in aparitia multor boli. De ce? Fiindca actioneaza la cel mai inalt nivel si anume direct asupra sistemului nervos. Creierul uman transmite informatii catre toate organele interne ale corpului uman. In conditiile in care, la un moment dat, asupra sistemului nervos intervin “tulburari” de functionare, rezultatul se rasfrange asupra organismului, astfel apar modificari psihologice sau fiziologice.

Toata lumea sufera de o forma sau alta de stres. Suntem mai mereu nervosi, iritati, irascibili, recalcitranti, ne pierdem cumpatul mult mai repede decat ar fi cazul, reactionam brutal si problema cea mai mare este ca nu reusim intotdeauna sa trecem repede peste aceste momente. Ne marcheaza pe termen lung in functie de nivelul de stres la care ajungem si asta atrage multe repercusiuni in timp, mai ales ca fenomenul este de natura repetitiva. Stresul poate distruge atat viata sexuala cat si relatia cu partenerul fiindca este capabil sa provoace reactii pe termen lung (relatii interpersonale, competitii, examene, stari depresive, certuri, infidelitati si exemplele ar putea continua daca ne gandim doar la viata de zi cu zi). Locul de munca este unul din factorii principali care determina aparitia stresului in zilele noastre. Persoanele care lucreaza in medii zgomotoase sunt printre cele mai expuse factorilor de stres.

            Stresul iti “mananca” tonusul vital si energia interioara… daca il lasi. Factorul de stres este o stare de fapt la care omul trebuie sa se adapteze, lucru care nu se prea intampla fiindca organismul uman nu poate suporta la infinit o astfel de stare, cedand la un moment dat. Nu putem vorbi de o adaptare la stres. Putem vorbi, in schimb, de autoeducatie, autocontrol si de stapanirea de sine. Medicii recomanda modificarea tipului de comportament. E adevarat, este una din recomandarile medicale cel mai greu de pus in practica, dar se pare ca este salvatoare.  Din punct de vedere sexual, stresul determina scaderea libidoului si a apetitului sexual din cauza oboselii psihice si, dupa caz, fizice. Repercusiunile sunt triste fiindca inhibarea functiei sexuale pe o perioada mai lunga atrage dupa ea “defectiuni” grave ale aparatului genital indiferent de sex, masculin sau feminin. Functia creeaza organul.

Culmea este ca, uneori, viata sexuala poate deveni ea insasi factor de stres atunci cand, de exemplu, relatia sexuala dintre cei doi parteneri nu mai functioneaza. Disfunctiile sexuale la ambele sexe sunt determinate de multe ori de factorii psihici. Tulburarile sexuale, de ejaculare, frigiditatea, absenta libidoului pot fi raspunsuri ale organismului la factorii de stres psihic si la efectele acestora.

Un factor important, major, care marcheaza femeia si implicit viata sexuala a relatiei de cuplu este incapacitatea de reproducere a femeii. Pierderea respectului de sine si senzatia de eliminare sociala pe care o resimte femeia in aceasta situatie sunt reactii determinate de stres.

Adaptarea la un mediu social stresant, concurential prin insasi mecanismele de functionare, a dus si la modificarea atitudinii fata de sex. Atitudinea libertina fata de sexualitate determina o libertate mai mare in ceea ce priveste raporturile sexuale. Perioadele in care unul dintre parteneri sufera de scaderea dorintei sexuale sunt de multe ori frustrante si afecteaza viata sexuala.

Implicarea ambilor parteneri, disponibilitatea in relatie si gradul de comunicare dintre ei sunt reactii ce pot elimina factorii de stres care afecteaza relatia si viata sexuala a unui cuplu.

Daca esti stresat/stresata si partenerul vrea sa faca dragoste cu tine, e perfect. Lasa-te in voia partenerului, alunga-ti gandurile negre si relaxeaza-te. Ulterior, veti putea discuta despre ceea ce va nelinisteste. Incearca sa reduci volumul de munca la 40 de ore pe saptamana. Vorbeste cu iubitul/iubita despre ce se intampla si ce simti. Respira adanc ori de cate ori simti ca stresul incearca sa puna stapanire pe tine. Exercitiile de respiratie iti relaxeaza musculatura, te calmeaza, iti oxigeneaza sangele si… mentin libidoul. Inconjoara-te de prieteni, comunica, socializeaza cu cei din jur si zambeste cat mai mult. Exercitiile fizice, masajul sau aromoterapia pot sa “spele” stresul.

Nu lasa stresul sa-ti distruga viata!

Text: Vladimir Toma