Semne care indica un abuz emotional

Abuzul emotional nu lasa urme fizice, insa, impactul sau este puternic, dureros si distructiv la nivelul psihicului. Daca atunci cand primesti o lovitura fizica te poti retrage din lupta, iata ca in cazul abuzului emotional, nu esti constienta de situatie si nu realizezi ca ai nevoie de ajutor. Persoanele care au fost supuse pentru o perioada lunga acestui gen de abuz vor avea nevoie de foarte mult timp sa depaseasca trauma si sa-si revina. Iata 5 semne care traduc un abuz emotional si pe care ar trebui sa invatam sa le recunoastem si sa le evitam!Socurile emotionale si impactul lor asupra sanatatii

Ironii dureroase

Persoanele care obisnuiesc sa abuzeze emotional de cei din jur sunt persoane care au mare grija de imaginea lor publica si pun pret pe felul in care sunt vazute de ceilalti. Sunt incantatoare, prietenoase, spirituale si atente la cei din jur. Din pacate, la o prima vedere este greu sa descoperim aceasta tipologie, insa, daca in jurul tau ai reperat pe cineva cu aceste calitati, urmareste-i pasii. Daca este genul de persoana care abuzeaza emotional de ceilalti, atunci il vei descoperi facand mici glume la adresa altora si ironizandu-i. Scopul sau este simplu: isi doreste sa fie in centrul atentiei si atunci incearca sa isi minimizeze pe cat posibil adversarii. Daca intalnesti tipologia la un amic, te poti retrage din relatie, insa, daca iubitul tau o stapaneste, atunci va trebui sa discuti cu acesta si sa-i impui sa-si schimbe atitudinea fata de tine.

Esti o persoana toxica? Aceste semne te dau de gol!

Empatia periculoasa

Ne bucuram cand cei din jurul nostru empatizeaza cu noi, indiferent ca vorbim de o stare pozitiva sau de una negativa, insa, daca cealalta persoana nu este capabila sa ne ajute, atunci empatia poate distruge. De exemplu, te intorci obosita si stresata de la munca si partenerul tau, in loc sa-ti pregateasca o baie relaxanta si sa-ti faca un masaj, incepe sa te acuze si sa te invinovateasca pe diferite teme. Aceste manifestari in timp te vor face sa-ti pierzi stima de sine si sa devii usor de controlat si manipulat.

Iata 5 semne ca este momentul sa-ti schimbi viata

Comparatia inadecvata

Comparatia cu alte persoane, mai ales in cazul in care tu iesi mereu in pierdere, doare in orice relatie, fie ca este de prietenie, de dragoste sau de rubedenie. Persoanele care tind sa compare o fac dintr-o imaturitate psihica care le impiedica sa vada adevarata valoare si se lasa ghidate de tipare vechi. Cand esti comparata cu altcineva, psihicul tau trece printr-un proces de suferinta profunda, stima de sine si ego-ul tau au de suferit, iar cu timpul vei ajunge sa te autoinvinovatesti si sa te desconsideri. Abuzatorul emotional rareori recurge la aceasta metoda inconstient, in majoritatea cazurilor acesta facand-o intentionat pentru a-l face sa sufere pe celalalt, un fel de pedeapsa psihica.

Stima de sine intr-o relatie: iata tot ce trebuie sa stii

Indiferenta cu masca

Abuzatorii emotionali nu se pun in locul celorlalti pentru a incearca sa-i inteleaga, cel mult ii pot compatimi superficial, insa nu se conecteaza la realitatea lor, nu vor sa vada prin ochii celorlalti. Insa, pentru a nu fi considerati indiferenti, isi pun o masca de empatie falsa si iti arunca sfaturi, prividu-te cu mila. Ar trebui sa te indepartezi pe cat de mult poti de un om, indiferent ce loc ocupa in viata ta, care nu iti ofera importanta de care ai nevoie si nu te intelege intr-adevar atunci cand suferi. Actiunile sale te fac vulnerabila si iti imputa gesturi si atitudini care nu-ti apartin.

 Iata 5 sentimente toxice de care ar trebui sa scapi!

Stima de sine lovita

Persoanele cu stima de sine scazuta sunt mult mai usor de manipulat si controlat. Daca partenerul tau nu te ajuta la acest capitol sau, cu atat mai mult, daca ridiculizeaza gusturile tale, preferintele tale, planurile si visele tale, inseamna ca ai de-a face cu un abuzator emotional care tot ce isi doreste este sa te tina sub controlul sau. De ce? Pentru a te anula pe tine si a se ridica pe el.

Text: Madalina Manole