Top 10 alimente-panaceu pentru o inima sanatoasa

fructe.jpgE destul de dificil sa schimbi stilul de viata drastic in aceasta lume, in care ispite se gasesc la tot pasul. Majoritatea obiceiurilor nesanatoase distrug metabolismul si au consecinte grave asupra tensiunii arteriale, colesterolului si nivelului de zahar din sange.

 Tot ceea ce trebuie sa stii este ca sanatatea inimii tale este in conexiune directa cu alimentele pe care le consumi. Prin urmare, iti oferim o lista de alimente-panaceu pentru o inima sanatoasa.

1. Fasole neagra: Fasolea neagra e o buna sursa de proteine, ceea ce inseamna ca tine in frau senzatia de foame, mentinand in acelasi timp energia din organism. Contine cantitati importante de folati, dar si de vitamina B6, ceea ce o face foarte importanta in dieta noastra zilnica. In plus, fasolea neagra este si o sursa excelenta de magneziu, substanta ce ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar si la stabilizarea fierului in organism. In cazul in care doriti sa gatiti fasole, va sfatuim sa o spalati bine inainte, pentru a reduce continutul mare de sodiu.

2. Somon si ton: Acesti doi pesti sunt bogati in antioxidanti si omega-3, doi candidati importanti care ajuta inima si care o mentin sanatoasa. Omega-3 face parte dintre acizii grasi nesaturati despre care se considera ca reduc inflamatia din intregul organism.

3. Nuci: Un pumn de nuci pe zi ajuta la scaderea colesterolului si reduce inflamatia in artere. Inlocuiti snacksurile si chipsurile cu un bol de nuci si cu siguranta va veti simti mult mai bine. Nucile scad nivelul de LDL colesterol (“colesterol rau”) din sange. Cresterea LDL-colesterolului este unul din factorii implicati in boala cardiovasculara.

4. Portocale: Aceste fructe sunt capabile sa mentina ritmul ideal al batailor inimii. Cei doi compusi – naringin si hepseridina – ce se gasesc in coaja si in pulpa alba din interior a portocalei lupta impotriva bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale, prin ridicarea nivelului de colesterol, reducand riscul de formare a cheagurilor.

5. Morcovi: Desi au gust dulce, acestia sunt buni pentru a controla diabetul zaharat, care creste riscul de atac de cord. Morcovul lupta de asemenea impotriva colesterolului rau. Morcovii sunt o sursa bogata si de potasiu, vitamina C, vitaminele B1, B2 si de fibre. Potasiul este un element care regleaza presiunea sangelui, mentine elasticitatea vaselor de sange si reduce, astfel, riscul accidentelor vasculare-cerebrale.

6. Cartofi dulci: Acestia sunt bogati in vitamina A, fibre si licopen, compusi  ce tin inima sanatoasa. Prin continutul bogat de betacaroten, un antioxidant foarte puternic, dar si de vitamina C, cartofii dulci ajuta la intarirea imunitatii organismului. In plus, datorita continutului ridicat de potasiu, cartofii dulci ajuta la prevenirea declansarii atacului de cord.

7. Ovaz: Este bun in toate formele  sale deoarece ajuta la scaderea colesterolului rau.

8. Seminte de in: Aceste seminte constituie o sursa importanta de acid alfalinoleic, o substanta din familia bine-cunoscutilor acizi grasi Omega-3, esentiala pentru organism. Stimuleaza functia arteriala si previn formarea trombilor in vasele sangvine.

9. Pudra de ardei iute: Greu de crezut, dar aceste condiment indian gustos protejeaza inima si organismul de aparitia diabetului zaharat. Cele mai bune tratamente naturiste pentru inima si vase sanguine sunt pe baza de ardei iute deoarece acestea ajuta la reducerea nivelului de colesterol.

10. Cafea: Poate pastra la distanta diabetul de tip 2, insa persoanele care au hipertensiune arteriala ar trebui sa fie precaute, deoarece, in cazul lor, cafeaua poate avea un efect contrar. Cafeaua reduce incidenta anumitor boli de inima, diminuand excesul de lipide.

 

Prin urmare, o usoara schimbare a stilului de viata te poate tine departe de aparitia bolilor de inima.

 

 

Text: Andreea Popescu