Topul celor mai exclusiviste alimente din lume

shutterstock_57220630

Fie ca vorbim despre brunch sau dineu, mancarea ocupa un rol primordial in viata noastra, ba chiar mai mult, ne poate oferi indicii cu privire la personalitatea noastra, sentimente, stare de spirit, dar si statut social. Referitor la ceea ce am spus, poate fi privit si prin prisma zicalei “Spune- mi ce mananci, ca sa-ti spun cine esti”. Astfel ca anumite tipuri de mancare au ajuns sa fie considerate un echivalent al opulentei si al unui stil de viata luxuriant.

Desi pare iesit din sfera normalului, abstract as putea spune, veti fi extrem de frapati ca si mine la aflarea vestii ca exista alimente pentru care unii oameni platesc sume astronomice.

Iata cateva din topul celor mai rare si exclusiviste alimente  din lume:

  • Sofranul. Cel mai scump condiment din intreaga lume este sofranul indian.

Desi nu este un ingredient foarte rar si greu de obtinut, sofranul este derivat din floarea de sofran care necesita o grija deosebita in procesul recoltarii. Pentru jumatate de kilogram de sofran, sunt necesare de la 50.000 la 75.000 de flori. Pretul unui astfel de condiment incepe de la 1.000 de dolari si poate ajunge si la 10.000 de dolari pe kilogram. Explicatia acestei sume colosale este data de dificultatea recoltarii, astfel ca pentru un kilogram de sofran este necesar un stadion plin cu flori.

  • Pepenele Dansuke. Chiar daca in timpul verii gasim pepeni de-a lungul soselelor, nu este si cazul acestui soi de pepene. Aceasta specie de pepeni este extrem de rara, creste doar in insula japoneza Hokkaido, are dimensiuni mici, cantarind in medie sapte kilograme. Acest pepene este cel mai scump din lume, pretul lui ajungand la fabuloasa suma de  aproximativ 6.000 de dolari, si ca extravaganta sa fie pe masura, trebuie mentionat ca dintr-o singura recolta se obtin doar 65 de astfel de pepeni.
  • Ciocolata Chocopologie de la Knipschildt. Cea mai scumpa ciocolata din lume, Chocopologie, are un pret de 5.200 dolari pe kilogram. Este o trufa de ciocolata creata manual, care contine 70%  cacao Valrhona si trufe negre. Ciocolata neagra este cea mai scumpa si poate fi comandata doar cu pre-comanda. Istoria ciocolatei-minune dateaza din 1996, fiind creata in SUA de catre Fritz Knipschildt (de unde si numele), un ciocolatier faimos de origine daneza.
  • Carnea de vita Kobe. Daca esti amatoare de carne de vita, nu rata cel mai sofisticat preparat din acest tip de carne, provenit de la vacile Wagyu din Japonia, in apropierea orasului Kobe. Ce o face atat de interesanta? Iti spunem noi: modul in care sunt hranite si crescute aceste bovine. Se pare ca sunt alimentate cu iarba si bere si beneficiaza de masaj zilnic pentru a asigura o calitate superioara produsului… Cea mai scumpa si cautata carne de vita din lume este si cea mai delicioasa, dar si cea mai scumpa. Un file de 200 grame costa peste 100 dolari, iar un kilogram depaseste suma de 700 de dolari.
  • Caviarul Almas. Varietatea de caviar Almas are pretul cel mai ridicat deoarece icrele de sturion beluga sunt cel mai greu de gasit. Acestea sunt mici, transparente si au un pret astronomic, intre 15.000 de dolari si 30.000 de  dolari pe kilogram. Cuvantul “almas” inseamna diamant in limba iraniana, de unde si denumirea acestor icre, care stralucesc. Icrele de sturion beluga sunt greu de gasit deoarece acest tip de peste este foarte rar, chiar daca exista de 120 de milioane de ani, fiind cei mai vechi supravietuitori ai erei dinozaurilor. Ajung la maturitate dupa 20 de ani, se gasesc in mare parte in Marea Caspica si traiesc pana la 80 de ani. Caviarul Almas se prepara numai in Iran si este vandut exclusiv in Londra, intr-un magazin numit The Caviar House and Punier. Pentru o asemenea delicatesa se poate astepta chiar si patru ani si se vinde intr-o cutie de aur de 24 de carate.

Bon appetit!

 

 

Text: Alexandra Lupu