Trucuri pentru a-ti invata copilul sa doarma singur in pat

Daca in primii ani de viata este important pentru cel mic sa-si simta parintii aproape tot timpul si sa doarma impreuna cu acestia in acelasi pat sau, cel putin, in aceeasi camera, ei bine, atunci cand copilul creste trebuie sa inceapa sa-si dezvolte increderea in sine si independenta si cum altfel ar putea incepe daca nu prin curajul de a dormi singur in camera? Da, stim, nu este o propunere care sa se concretizeze usor, insa, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti duci la bun sfarsit planul! Este important sa nu-l obligi, ci sa-l faci sa inteleaga si sa-si doreasca acest lucru, in caz contrar ai putea inrautati situatia si i-ai putea cauza sechele psihice.



Totul despre somnul copiilor

Obisnuieste-l cu ideea din timp

Conform studiilor doar bebelusii ar trebui sa doarma in camera cu parintii, asa ca ar trebui, inca dupa primul an de viata sa-i insufli celui mic dorinta de a avea spatiul sau intim. Poti incepe prin a-l face curios de camera lui, prin a-i descrie situatia in favoarea lui, prin a-l face sa creada ca a dormi singur este un premiu, o reusita personala. Trebuie sa-l entuziasmezi cu privire la ziua in care se va intampla acest lucru si sa-i prezinti situatia ca pe o realizare importanta ce va avea loc in viata lui.

Incepe cu somnul de dupa amiaza

Daca cel mic este adeptul somnului de dupa masa, indu-i regula ca trebuie sa doarma in camera lui si gaseste-i o scuza pentru care dormitorul vostru este indisponibil. Pe de alta parte, daca refuza sa doarma dupa-amiaza, foloseste situatia in favoarea ta. Seara, la culcare va fi extrem de obosit si poti profita pentru a-l culca in patul sau.

Citeste-i copilului! Iata 5 beneficii exceptionale!

Citeste-i pana adoarme

Un alt truc eficient presupune ca, inainte de culcare, sa te joci cu cel mic in camera lui si atunci cand il vezi extenuat, roaga-l sa va asezati in pat pentru a-i citi o poveste. Ei bine, citeste-i-o pana adoarme si apoi lasa-i o lumina de veghe pentru a nu se speria in caz ca se va trezi peste noapte singur. Ramai cateva minute in camera, departe de pat, astfel incat daca se va trezi sa te stie acolo si sa prinda incredere pentru a adormi din nou.

Creeaza-i un mediu atractiv in camera

Aduna toate lucrurile, jucariile si obiectele preferate ale micutului tau in camera sa. Incearca sa-l atragi peste zi si sa-l faci sa-si doreasca sa petreaca acolo cat mai mult timp. Transforma incaperea intr-un mediu de joaca, vesel, confortabil si primitor, foloseste culori cat mai multe si desene incantatoare. Este esential ca cel mic sa se simta nu doar in largul lui, ci si in siguranta. Cu timpul i se va insufleti si dorinta de a dormi peste noapte acolo.

Masajul bebelusului: beneficiile unei terapii la indemana oricui

Creeaza-i o rutina de seara

Daca reusesti sa-i creezi celui mic o rutina de somn, atunci vei fi o mama mult mai linistita si fericita. Incearca sa nu-l culci imediat dupa joaca sau dupa masa, ci alege sa-i faci o baie si apoi un masaj usor si relaxant. Pune in surdina muzica clasica sau de leagan si asaza-te alaturi de cel mic in pat, citindu-i o poveste. Acest ritual aplicat in fiecare seara il va determina pe cel mic sa-si intre in rutina si sa adoarma mai usor. Daca are alaturi o jucarie preferata in care are incredere, va fi totul mult mai usor!

Text: Madalina Manole