Masajul bebelusului: beneficiile unei terapii la indemana oricarei mame

Masajul este incadrat ca tip de terapie complementara sau alternativa in ceea ce priveste ingrijirea nou-nascutilor si a bebelusilor. Indicatia de a masa  bebelusul apare inca din antichitate in regiunea Indiei si a Asiei, ea facand parte pana in prezent din metodele traditionale de crestere a copiilor. In afara de aceste zone, Europa de Est a fost si ea adepta acestor tehnici, masajul intrand in atentia tarilor vestice de curand.Cum masam copilul?

Nu se poate spune ca exista o tehnica bine stabilita pentru realizarea masajului la bebelus, dar exista anumite indicii despre cum facem ca experienta sa fie cat mai placuta pentru ambele parti. In primul rand trebuie luate in considerare locul si momentul zilei. Orice spatiu linistit, curat, cu temperatura potrivita si dotat corespunzator (cu patut, masa de infasat, saltea) este propice pentru masajul bebelusului, iar in ceea ce priveste momentul zilei, este de preferat ca masajul sa se faca dupa baia zilnica a acestuia, unii preferand seara.

Ce trebuie sa stii despre vaccinarea bebelusilor?

Este bine ca baia si masajul sa fie facute la cel putin 45 de minute distanta fata de cea mai recenta masa pentru a nu antrena o varsatura. Revenind la tehnica, este vorba mai mult despre miscari improvizate, blande, line, care sa treaca in revista intregul corp, inclusiv fata si capul, bebelusul fiind plasat atat pe spate, masandu-se ceafa, umerii, bratele, spatele, cat si pe burta in timpul masajului. Importante sunt si miscarile de flexie si extensie si de rotire a membrelor, asa-numita „gimnastica” a bebelusului. Exista idei si in legatura cu sensul in care se efectuaza miscarile in timpul masajului, cel mai adesea recomandandu-se miscarile dinspre trunchi catre extremitati, adica dinspre umeri catre incheieturi, solduri catre talpi si piept catre umeri. Pe masura ce bebelusul creste, fermitatea cu care se face masajul se ajusteaza si ea.

Atentie la produsele folosite!

Masajul poate fi realizat cu ulei, crema de corp sau fara aplicarea unei substante pe piele. Daca alegeti uleiul, se poate opta intre tipuri de ulei alimentar, cum ar fi cel de samburi de struguri, floarea-soarelui sau masline, avand avantajul ca sunt comestibile, deci non-toxice in caz de ingestie accidentala, contin nutrienti pentru piele cum este vitamina E.

Bebelusii care nu sunt stresati dezvolta mai putine alergii in copilarie

Daca se utilizeaza ulei sintetic sau crema, este obligatoriu ca acestea sa faca parte dintr-o gama de produse special destinate uzului pediatric. Inainte de a folosi orice substanta pe piele, este bine sa o testati aplicand o cantitate mica si urmarind reactia pielii.

Avantaje obtinute

Masajul la nou-nascut si sugar este un subiect de interes continuu, numeroase studii derulandu-se cu scopul de a obtine date privind beneficiile dovedite ale acestuia. Chiar daca pana in prezent nu exista un consens sau date suficiente pentru a se putea formula o parere avizata in acest sens, s-a ajuns la concluzia ca masajul are rol benefic in urmatoarele situatii:

– Imbunatateste si consolideaza relatia parinte-copil

– Ajuta la reglarea ritmului circadian (zi-noapte)

– Promoveaza un somn mai bun

– Poate actiona asupra digestiei, circulatiei si sistemului imunitar

– Stimuleaza simturile bebelusului

–  Poate ajuta nou-nascutii prematuri cat si pe cei nascuti la termen in ceea ce priveste cresterea in greutate, prin imbunatatirea functiilor metabolice, in paralel cu scaderea cantitatilor hormonilor de stres

– Mentine sanatatea pielii 

 

Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru