Vitaminele verii

Vitaminizare estivalaVara este anotimpul care ne pune la dispozitie o bogatie de legume si fructe, care pot constitui surse excelente de vitamine naturale. Acestea pot fi consumate ca atare sau sub forma de sucuri proaspete.

O atentie deosebita trebuie acordata vitaminelor cu rol antioxidant, care ne ajuta in lupta impotriva actiunii distructive a radicalilor liberi: vitaminele C, E si A, alaturi de beta-caroten – un precursor al vitaminei A. Pentru sanatatea fizica si psihica, este absolut necesara o suplimentare a alimentatiei cu vitamine naturale.

 

Nu neglija fructele de padure, un rezervor excelent de antioxidanti, sursa de vitamine (A, B, C, PP) si minerale, care detoxifica organismul, regleaza digestia, cresc imunitatea, redau tonusul fizic si psihic. O sursa excelenta de vitamine o reprezinta ceaiurile din fructe, care au in acelasi timp un efect de hidratare si de racorire, si care ar trebui sa reprezinte alternativa sanatoasa a consumului de bauturi dulci carbogazoase din comert, pe perioada anotimpului cald.

 

Recomandari de sucuri naturale
– pentru oboseala, astenie – suc de mere, mandarine sau portocale
– pentru relaxare – suc de pepene, menta, lamaie
– pentru intarirea sistemului imunitar – usturoi, lamaie, cartofi
– pentru detoxifiere – grapefuit, pepene galben
– pentru curatarea ficatului: lamaie, pepene rosu
– pentru tonifierea pielii: cartofi, spanac

Text: Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie
Centrul Medical MED-AS
021 313 05 32