Vopseşte natural ouăle. Fă-le stylish pentru Paște

Pentru că Paştele din acest an este cu mult diferit de faţă de cel sărbătorit în anii trecuţi, de ce să nu faci o schimbare şi în vopsirea ouălor din acest an. Cumpărăturile se fac mai greu, accesul la tot felul de vopseluri chimice fiind mai dificilă pentru unele persoane.

Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă, pentru ca acestea să nu se strice tot anul. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.

Am făcut acest articol pentru a veni în ajutorul tău, în aceste zile. Poţi colora ouăle de Paște şi cu ingrediente naturale pe care deja le ai în casă. Iată cum!Pentru ouăle roşii

În primul rând,  înainte de a le vopsi, ouăle se spală și se degresează cu detergent de vase. Cele mai frumoase sunt ouăle roșii. Ca să obținem ouă roșii trebuie să folosim zmeură sau foi de ceapă albă ori ceapă roșie fierte. Se pun cojile de la 6-7 cepe într-o oală cu 10 ouă, apoi se completează cu apă și câteva linguri de oțet. Se fierb ouăle și se lasă apoi încă 30 de minute în oală.

Ouă galbene/portocalii

Pentru a face ouă galbene, turmenicul sau frunzele de morcovi sunt soluţia. Le fierbeți în apă, împreună cu ouăle timp de aproximativ 10 minute. 

Ouă verzi

Frunzele de nuc vopsesc ouăle într-un verde închis, în timp ce frunzele de spanac le colorează în verde ca iarba. 

Ouă mov şi albastre

Ouăle albastre ori mov nu se obțin doar cu chimicale! Sucul de afine ori frunzele de varză roșie sunt ideale pentru ouă albastre, în timp ce movul se obține cu sfeclă roșie fiartă. Secretul constă în oțetul care se bagă în apa în care fierb ouăle, împreună cu acei “coloranţi” naturali. La final, ouăle vopsite se ung cu ulei, pentru luciu.

Află cum poţi face cozonaci cu stil de AICI!

Ouă stylish cu frişcă sau spumă de ras

Pentru un aspect şi mai original îţi recomand să vopseşti ouăle de Paşte cu frişcă sau spumă de ras. Este  o activitate distractivă pe care o poţi face cu cel mic în această perioadă. Ouăle vor arăta la fel de spectaculos indiferent că foloseşti frişcă la tub sau spumă de ras. Atenţie însă, cele vopsite cu spuma de ras nu sunt însă recomandate pentru consum, spre deosebire de cele vopsite cu frişcă.

Materiale necesare

  • ouă fierte tare
  • o tavă întinsă sau o tavă de brioşe
  • frişcă la tub sau spumă de ras
  • colorant alimentar de diverse culori
  • o scobitoare
  • prosoape de bucătărie din hârtie

Cum se colorează

Se umple cu un strat consistent de frişca sau de spumă de ras o tavă întinsă sau formele unei tăvi de brioşe. Se toarnă diferite nuanţe de colorant alimentar, apoi se foloseşte o scobitoare pentru a amesteca culorile.

Se aşază ouăle fierte şi răcite în amestecul de frişcă/spumă de ras şi colorant alimentar. Se lasă aşa aproximativ 10 minute, apoi se întorc pe partea cealaltă pentru alte 10 minute. După ce s-au colorat pe toate părţile, acestea se spală sub jetul de apă rece şi se pun pe prosoapele de hârtie, la uscat.

Acum vă puteţi bucura de cele mai stylish ouă. Sărbători liniştite!

Citeşte şi cum trebuie să mănânci în aceste zile ca să nu te îngraşi!

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik, ItsyBitsy