Vrei un bebe? Ce analize trebuie sa faci

shutterstock_181677203Importanta consulturilor si ingrijirilor medicale prenatale este bine cunoscuta pentru asigurarea starii de sanatate a gravidei si fatului. La fel de importante sunt insa si consulturile preconceptuale, recomandarea de specialitate.

Scopul vizitelor medicale preconceptuale este acela de a depista prezenta unor posibile boli subclinice sau boli cronice, necunoscute pacientilor in cauza, care pot afecta atat capacitatea fertila a cuplului, cat si buna dezvoltare a unei eventuale sarcini. Medicul obstetrician va putea consilia cuplul referitor la alimentatia si stilul de viata ideale, precum si suplimentarea acidului folic. Cea din urma are drept scop prevenirea defectelor de tub neural.



Analize recomandate cand planificam o sarcina

  • Consultul preconceptual incepe cu anamneza ambilor parteneri si obtinerea de informatii legate de istoricul medical al pacientei si partenerului. Exista o serie de boli cronice sau tratamente medicamentoase ce pot afecta capacitatea reproductiva a cuplului sau dezvoltarea unei sarcini.
  • Se va efectua examenul ginecologic de rutina, cu recoltarea examenului Babes-Papanicolau si testarea secretiei vaginale.
  • In cazurile in care nu sunt cunoscute grupa de sange si Rh-ul, acestea vor fi testate la ambii parteneri.
  • Trebuie testat si nivelul glicemiei. Existenta unui diabet sublinic poate pune in pericol atat starea de sanatate a mamei, cat si fatul, controlul strict al valorilor glicemice fiind esential.
  • In testarile de rutina, pe langa analizele biochimice uzuale sunt incluse testarile pentru bolile cu transmitere sexuala: HIV, sifilis, hepatita B, Herpes simplex 1 si 2 sau Chlamydia si gonoree.
  • Testarea functiei tiroidiene (TSH, fT4, fT3, ATPO), precum si a functiei renale si hepatice este, de asemenea, importanta.
  • Se poate testa si imunitatea pentru toxoplasma, rubeola si varicela. La pacientele fara imunitate pentru aceste boli se poate recomanda efectuarea vaccinarii preconceptual. Dupa aceste vaccinuri se recomanda un interval liber pana la obtinerea sarcinii.

Controlul este esential

Pentru pacientele cu boli cronice cunoscute (boli tiroidiene, boli renale sau hepatice, hipertensiune arteriala sau diabet), consultul si consilierea inainte de sarcina sunt cu atat mai importante. Este esential ca aceste boli sa fie monitorizate si controlate strict atat inainte de obtinerea sarcinii, cat si in timpul sarcinii.

Detoxifierea organismului inainte de sarcina. Metode naturale si sanatoase

Pacientele cunoscute cu epilepsie sau boli psihiatrice trebuie reevaluate preconceptual si cu ocazia obtinerii sarcinii in vederea schimbarii tratamentului medicamentos de specialitate. Femeile care se confrunta cu probleme stomatologice sau care necesita interventii stomatologice trebuie sa le realizeze inainte de a obtine sarcina. Pe cat posibil, este important ca pacientele cunoscute cu litiaza renala sau biliara sa fie operate inainte de obtinerea sarcinii.

Nu in ultimul rand, in cazurile selectate, pot fi necesare un consult genetic preconceptual si analize suplimentare, pentru a putea preveni obtinerea unei sarcini patologice.

Farmacistii Catena recomanda produsele Lactiferon si Natalvit IQ in timpul sarcinii. Mai multe detalii despre produse gasiti aici si aici.

Text: Dr. Stavri Andreea, medic specialist obstetrica-ginecologie