Beneficiile acidului folic in sarcina

beneficiileAcidul folic face parte din complexul de vitamine B, fiind cunoscut si sub denumirea de vitamina B9. Acesta reprezinta una dintre cele mai complicate vitamine din punct de vedere chimic, avand propriul sau metabolism. Cu alte cuvinte, pentru ca organismul sa o asimileze, are nevoie sa fie transformata la nivel hepatic. Acidul folic este de o reala importanta pentru mentinerea unei bune functionari a organismului, devenind absolut indispensabil in timpul sarcinii. Din pacate, stilul de viata dezordonat al zilelor noastre ne impinge catre o alimentatie haotica, saraca in nutrienti de calitate − prin urmare, deficienta de acid folic in organism este intalnita la un numar tot mai mare de persoane. De punctat este faptul ca femeile care iau contraceptive orale sunt mult mai predispuse unei carente de acid folic, similar persoanelor care sufera de malabsorbtie intestinala.



Rolul acidului folic in organism

Acidul folic este responsabil de sintetizarea corecta a ADN-ului si ARN-ului, are rol protector impotriva anumitor tipuri de cancer, cum sunt cancerul pulmonar, gastric, esofagian, pancreatic, de colon si cancerul uterin. De asemenea, are o contributie majora la formarea globulelor rosii si, implicit, la anihilarea anemiei si face parte din mai multe reactii biologice ale organismului. Are un impact pozitiv in ameliorarea bolii Alzheimer si, conform ultimelor studii, reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare si osteoporoza. Insa cea mai importanta functie a sa este manifestata in timpul sarcinii, acesta prevenind aparitia malformatiilor de tub neural si cardiace ale fatului. Tineti cont ca tubul neural este responsabil de dezvoltarea creierului si a coloanei vertebrale si, potrivit unor cercetari medicale, o carenta mare de vitamina B9 poate provoca avort spontan sau infarct placentar.

Cum stii ca ai carenta de acid folic?

In primul rand, trebuie sa punctam faptul ca sarcina in sine declanseaza automat o nevoie sporita de acid folic. Cu toate ca mare parte din rezervele de acid folic sunt stocate in ficat, zilnic, prin consum intracelular, transpiratie, urina, saliva, se pierde un procent de 1-2% din acestea. Astfel, daca se instaleaza stari accentuate de nervozitate, depresie si insomnie, lipsa vitaminei B9 poate fi cauza. Starile de oboseala mentala asociate cu confuzia si uitarea sunt alte semne importante care indica un deficit de acid folic.

Dozele necesare de acid folic

Necesarul de acid folic este diferit la femei, barbati si copii si este indicat sa se apeleze la analize de sange pentru a se depista intocmai nivelul sau din corp. Astfel, pentru o dezvoltare armonioasa, copiii au nevoie de 60-200 micrograme de acid folic, conform recomandarii medicului pediatru, femeile insarcinate − de 600 micrograme, cele care alapteaza − 500 micrograme, iar barbatii si femeile − de 400 micrograme. Se estimeaza ca rezerva hepatica este de aproximativ 10-20 miligrame.

Atentie! Suplimentarea acidului folic trebuie facuta inainte de a ramane insarcinata, dar si in primele luni de sarcina si continuata pe tot parcursul alaptarii, conform recomandarilor medicale. Femeile indeosebi ar trebui sa acorde o atentie sporita acidului folic, deoarece peste 50% dintre sarcini nu sunt planificate − drept urmare, acest aspect nu este luat in calcul.

Alimente care contin acid folic

Vitamina B9 se intalneste atat in produsele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala, rezistenta la preparare termica fiind mult mai mare in cazul primelor. Astfel, consumati cu incredere, pe cat posibil in stare cruda, salata, spanac, broccoli, sparanghel, sfecla, mazare, fasole, linte, varza, porumb, dar si capsune, zmeura, banane, portocale. De asemenea, arahidele crude si semintele de floarea-soarelui, cat si ficatul de vitel, oua si lapte contin cantitati mari de acid folic.

Farmacistii Catena recomanda produsele Remedia. Daca iti doresti sa ramai insarcinata sau doar sa suplimentezi necesarul de vitamina B9, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul natural cu acid folic de la Remedia! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Madalina Manole