Protejati copiii de intepaturile de insecte!

protejatiVremea frumoasa de primavara ii indeamna pe cei mici sa zburde in aer liber. In timp ce ei sunt lipsiti de griji si incarcati cu energie, parintii ar trebui sa-i urmareasca indeaproape, caci in iarba proaspata si printre florile parfumate isi fac loc si insectele care, desi sunt aproape inofensive pentru adulti, pentru pici pot fi foarte periculoase. Cu cat copilul este mai mic, cu atat o intepatura de insecta poate cauza probleme mai mari, si nu ne referim atat la leziunea propriu-zisa, cat la riscul de a dezvolta reactii alergice severe.



Simptome ingrijoratoare

Simptomele depind foarte mult de tipul de vietuitoare care a provocat leziunea, dar si de gradul de sensibilitate pe care il are corpul. Semnele care dezvaluie o intepatura sau muscatura de insecta sunt umflaturile si inrosirea locala a pielii, durerile si mancarimile zonale si, in cazurile mai grave, reactiile anafilactice. Acestea trebuie tratate in regim de urgenta si ingrijirea medicala este obligatorie in acest caz. Astfel, simptomele anafilaxiei sunt umflaturile si mancarimile exagerate, respiratia suieratoare sau greoaie, scaderea tensiunii, transpiratia brusca si in exces, starile de ameteala, slabiciune si confuzie, dar si greata, varsaturile sau umflarea fetei. De asemenea, in cazurile foarte grave, poate sa apara si lesinul. Tineti cont ca aceste simptome se instaleaza in maximum 30 de minute de la producerea intepaturii sau muscaturii si ca un soc anafilactic netratat sau tratat necorespunzator poate duce la deces!

Cum tratam intepaturile minore?

Intepaturile minore, adica acelea care nu dau reactii anafilactice, pot fi tratate chiar de parinti fara sa necesite interventie medicala. Insa, daca pruncul tau are un istoric alergic, ar trebui sa nu iesi in natura in aceasta perioada fara sa ai la tine un medicament antihistaminic. Intepaturile de albina si viespe sunt cele mai periculoase si se actioneaza imediat prin scoaterea acului din piele, in cazul albinelor, si prin spalarea zonei cu apa si sapun. Daca intepatura se produce la nivelul gurii, deplasati-va in graba la o camera de urgente, caci umflatura aferenta poate provoca blocaj respirator. Dezinfectarea zonei cu alcool sau otet si aplicarea unei comprese cu gheata pentru calmarea durerii sau a unei creme cu efect analgezic sunt actiuni imediate indicate in cazul tuturor intepaturilor si muscaturilor. Pe de alta parte, compresele cu varza sau usturoi sunt eficiente, avand efect antiinflamator si analgezic. Intepaturile de furnici sunt destul de usturatoare, iar zona trebuie spalata cu apa sarata si apoi acoperita cu o compresa cu bicarbonat de sodiu. In cazul muscaturilor de paianjen, se recomanda comprese reci tinute mai multe ore pe leziune, deoarece durerile, desi dispar relativ repede, sunt intense si apar mai tarziu. O atentie deosebita trebuie sa o acordati intepaturii de capusa, deoarece aceasta este responsabila de transmiterea unor boli periculoase, asa cum este boala Lyme. Trebuie sa aveti grija sa-i indepartati capul de sub piele si sa dezinfectati imediat zona. Pentru a o indeparta, nu folositi ulei, crema sau foc, ci apelati la o penseta. Daca nu reusiti, prezentati-va imediat la un cabinet medical. Tineti cont ca ciupiturile dese provocate de tantari, muste, purici sau paduchi pot deveni destul de serioase in cazul unui copil mic. O mare atentie trebuie acordata bebelusilor, caci, in cazul lor, chiar si o alergie banala poate deveni fatala.

Cum protejam copiii

Cea mai eficienta varianta este aplicarea pe piele a cremelor sau spray-urilor cu rol de indepartare a insectelor, cu mentiunea ca acestea trebuie sa fie adresate in mod expres copiilor. Pe de alta parte, evita zonele in care insectele sunt cel mai raspandite, asa cum sunt apele statatoare sau zonele cu vegetatie inalta. Atunci cand iesiti in parc, imbracati-i pe cei mici cu haine care sa le acopere o cat mai mare parte din corp, deschise la culoare, insa fara a fi fosforescente sau inflorate. De asemenea, pentru a nu atrage insectele, nu folositi produse de ingrijire corporala aromate si nu-i lasati pe cei mici sa consume dulciuri.

Farmacistii Catena recomanda produsul Zanzi Bimbi. Daca iti doresti protectie impotriva intepaturilor de insecte, atunci cu siguranta vei fi incantata de spray-ul contra tantarilor pentru copii de la Zanzi Bimbi! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Madalina Manole