10 lucruri pe care nu le face un om inteligent: „Inteligenta este o variabila care poate fi imbunatatita‟

shutterstock-inteligenta-desschidere-1-39374131_resultInteligenta este o variabila deseori asociata cu educatia pe care o primim in scoala, insa specialistii mai considera ca aceasta valoare este direct proportionala si cu experienta si capacitatea unui individ de a se adapta din mers la realitati ale vietii.

In acceptiunea psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Mintii”, un elev care a inmagazinat in decursul anilor scolari un set de cunostinte, dar pe care nu a avut ocazia sau chiar inspiratia sa le aplice in situatii reale, nu va reusi sa realizeze lucruri marete in viata, ci va avea mereu mai multe intrebari decat raspunsuri. Iar daca intrebarile sunt puse, se ajunge la intelegere.

“Inteligenta se castiga prin experienta, si este o variabila care poate fi imbunatatita, nu este neaparat o trasatura ereditara. In literatura de specialitate, ceea ce noi numim coeficient de inteligenta sau – pe scurt, IQ – nu este nimic altceva decat raportarea varstei mintale a unui individ la varsta biologica, inmultit cu 100. Varsta mintala a unui copil, spre exemplu, nu poate tine pasul cu varsta biologica, daca acel copil nu pune in aplicare cele invatate”, afirma psihologul Alexandru Plesea.Numarul prietenilor pe care ii ai ar putea indica gradul de inteligenta

Specialistul crede ca oamenii inteligenti sunt, de regula, creativi, generosi, recunoscatori si atenti, iar cei mai multi au ajuns la un nivel de intelegere, nu de cunoastere, mai ales prin prisma experientelor si intrebarilor corect puse la un moment dat. Astfel, un om inteligent nu ar face mare parte din urmatoarele lucruri, in opinia specialistului:

Oamenii inteligenti nu lasa greselile trecutului sa se interpuna in prezent

“Oamenii inteligenti stiu ca succesul in viata nu este posibil fara greseli si esecuri. Cu toate acestea, oamenii inteligenti nu permit sa fie afectati de greselile din trecut, ei pur si simplu iau aceste greseli drept niste lectii de educatie pentru a evolua”, afirma psihologul Plesea.

Copiii obezi pot suferi un declin intelectual pe masura ce inainteaza in varsta

Oamenii inteligenti nu se concentreaza pe partile negative

“Oamenii inteligenti vad gandurile ca pe ceva palpabil. Daca ai doar ganduri negative in minte, viata ta va fi la fel de negativa. Oamenii inteligenti stiu ca viata este mult mai buna cand inveti sa-ti folosesti abilitatile de a visa, de a crea, de a construi, de a te mira si, desigur, de a iubi”, considera specialistul.

Oamenii inteligenti nu fug de probleme

“Ca vrem, ca nu vrem, inevitabil, toti am avut, avem si vom avea probleme. Sunt probleme legate de munca, de bani, de familie, de sanatate etc. Oamenii inteligenti dau piept cu aceste probleme si cauta cele mai bune metode de rezolvare. Cand cad, se ridica si merg mai departe. Au curajul sa-si infrunte temerile si sa vada in fiecare problema sansa de a se perfectiona. Fiecare problema devine astfel o situatie de autotransformare”, crede Alexandru Plesea.

FOTO 2

Oamenilor inteligenti nu le pasa de parerile celor din jur

“Oamenii inteligenti nu lasa opiniile negative ale altor oameni sa-i opreasca din a trai o viata fericita plina de succes si bucurie. Lumea este plina de oameni cinici si sceptici, dar oamenii isteti ii indeparteaza. Acestia se inconjoara cu oameni inteligenti, care le impartasesc valorile si interesele. Pe buna dreptate, se spune ca daca esti cea mai inteligenta persoana dintr-o camera, inseamna ca nu esti in camera potrivita”, spune psihologul.

Oamenii inteligenti nu-si pierd timpul

“Oamenii inteligenti isi dezvolta obiceiuri productive, care ii ajuta sa lucreze mai repede si mai bine. Nu se lasa distrasi de lucruri nesemnificative si de treburi inutile. Ei stiu, de asemenea, ca nu poti lucra tot timpul, creierul are nevoie de odihna din cand in cand”, crede psihologul Alexandru Plesea.

Oamenii inteligenti nu asteapta rezultate imediate

„Oamenii inteligenti sunt convinsi ca aceia, care stiu sa astepte, au parte de lucruri bune. Majoritatea oamenilor vor sa obtina tot ceea ce-si doresc, exact atunci cand formuleaza aceste dorinte. Oamenii inteligenti stiu ca trebuie sa munceasca din greu pentru ceea ce-si doresc, iar rezultatele muncii lor vor fi vizibile dupa un timp, dar vor dainui toata viata”, declara psihologul.

Poti sa construiesti o relatie daca nu aveti acelasi nivel intelectual?

Oamenii inteligenti nu se concentreaza pe ceea ce nu pot controla

In fiecare zi ne lovim de lucruri pe care nu le putem controla: trafic, oameni needucati etc. Oamenii inteligenti sunt calmi in aceste situatii pentru ca stiu ca emotiile negative le vor dauna doar lor in aceste situatii.

Oamenii inteligenti nu-si pierd timpul cu persoanele care-i descurajeaza

Oamenii inteligenti au in jurul lor alti oameni inteligenti. Isi gasesc timp pentru familie, pentru prieteni si cunostintele cu care au aceleasi viziuni si interese; realizeaza ca n-ar fi benefic pentru ei sa-si petreaca timpul cu persoanele negativiste.

Oamenii inteligenti nu sunt arogantifoto-2-psiholog-_result

Nu-i vei auzi laudandu-se cu inteligenta lor; si asta pentru ca sunt, de obicei, timizi cand vine vorba despre asta si nu simt nevoia sa strige in gura mare cat sunt ei de destepti. Nu se lauda cu reusitele si premiile pe care le-au obtinut.

S-a demonstrat: femeile sunt mai inteligente decat barbatii!

Oamenii inteligenti nu uita sa multumeasca

“Arata recunostinta. Oamenii inteligenti stiu ca lumea nu se invarte in jurul lor. Ei cred in puterea bunatatii si stiu ca faptele bune li se vor intoarce intr-o buna zi”, este de parere psihologul. “Oamenii cu intelepciune transforma. Ei nu fug de ceva, ei transforma un lucru negativ intr-unul pozitiv. Ei isi asuma transformarea prin propriile lor forte. Puterea unui om intelept vine din intelegere, nu din cati bani castiga. Astfel, toti oamenii puternici vor inapoia mare parte din banii castigati mediului social, in asa fel incat evolutia sa-si urmeze cursul”, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Descopera aici motivul pentru care oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca fratii mai mari sunt mai inteligenti.

Text: Oana Baltoc