4 lucruri care contribuie la dezvoltarea creierului unui copil in timpul sarcinii

Dezvoltarea creierului unui copilA creste un copil sanatos si fericit incepe inca de cand este in burtica. Bebelusul traieste acolo o viata plina de experiente emotionale care depind in mare masura de influenta mamei. Studiile din ultimii ani indeparteaza misterul care a invaluit dezvoltarea creierului si ne confirma faptul ca putem creste inteligenta micutilor inca din perioada intrauterina. Creierul incepe cu o singura celula in uter, tacuta ca o taina care, in cateva luni, este pe cale sa devina o excelenta masina de gandit. In aceasta perioada de 9 luni, bebelusii vor dezvolta cel mai mare numar de neuroni pe care il vor avea de-a lungul vietii, dar care va incepe sa descreasca odata cu nasterea. Puteti pune deoparte CD-urile cu muzica lui Mozart daca aveti in vedere cresterea inteligentei copilului!



4 moduri prin care mamele pot ajuta la dezvoltarea creierului unui bebelus in timpul sarcinii

Greutatea

Esti insarcinata, prin urmare trebuie sa mananci mai mult. Cantitatea de hrana este importanta pentru creierul bebelusului. Coeficientul de inteligenta al micutului depinde de volumul creierului, iar acesta depinde de greutatea la nastere. Asadar, pana la un punct, bebelusii mai mari sunt mai destepti. IQ-ul creste gradual, odata cu greutatea la nastere, pana cand aceasta atinge 3,60 kg. La peste 4 kg, IQ-ul se micsoreaza putin, in medie cu un punct datorita faptului ca sunt predispusi la hipoxie.
Bebelusii care experimenteaza o lipsa critica de nutrienti au mai putini neuroni, conexiuni mai putine si cand cresc, dezvolta probleme comportamentale, manifesta tulburari de limbaj, au un IQ mai scazut, au note mai mici la scoala si, in general, sunt atleti slabi.

Nutritia

Ar fi bine sa te aprovizionezi cu ingredientele cele mai potrivite pentru dezvoltarea creierului bebelusului. De cele mai multe ori este greu sa discernem care dintre componentele unui aliment ne ofera beneficii si care ne poate dauna. Metabolizam diferit caloriile din alimente de aceea nicio dieta nu va functiona la fel pentru toata lumea.
Doua suplimente s-a dovedit ca au o influenta importanta asupra dezvoltarii intrauterine a creierului: acidul folic luat in preajma conceptiei si acizii grasi Omega 3. Acidul folic reduce cu pana la 70% defectele tubului neural al fatului. Cercetatorii recomanda ca femeile gravide sa consume cel putin 350g de peste pe saptamana.

Stresul

Expunerea mamei la niveluri ridicate de stres in timpul sarcinii poate dauna profund creierului bebelusului. Hormonii de stres patrund prin placenta si ajung la sistemul limbic din creierul copilului responsabil cu emotiile si memoria. Bebelusii stresati pot dezvolta tulburari comportamentale pe termen lung:

  • Modificarea temperamentului: acesta devine mai iritabil, mai putin controlabil
  • Micsorarea IQ-ului cu aproximativ 8 puncte
  • Inhibarea abilitatilor motorii, a atentiei si a abilitatii de concentrare
  • Se poate micsora chiar dimensiunea creierului

Stresul moderat, in cantitati mici nu dauneaza bebelusului. Important este sa facem diferenta dintre acesta si stresul toxic. De regula, cel din urma este insotit de un sentiment de pierdere a controlului, ca si cum ceva rau este pe cale sa se intample. Pentru o dezvoltare optima a celui mic ar fi bine sa traiti intr-un mediu mai putin stresant sau sa utilizati strategii de reducere a stresului, cum ar fi meditatia sau exercitiul fizic.

Exercitiul fizic

Primul beneficiu al exercitiului fizic este legat de nastere. Femeile care fac miscare regulat au parte de nasteri mai usoare decat cele sedentare. Mamele in forma fizica buna au sanse mult mai mari de a aduce pe lume copii inteligenti decat cele obeze. Un motiv ar fi ca exercitiul fizic moderat dezvolta in creier un tip de molecule care blocheaza efectele toxice ale hormonilor de stres. In timpul exercitiilor fizice extenuante, se poate bloca fluxul de sange in uter si creierul bebelusului nu va fi oxigenat normal. Asadar, exercitiile obisnuite si moderate de aerobic produc beneficii minunate asupra dezvoltarii copilasului in timpul sarcinii.

Text: Dana Comanescu