Iata de ce nu trebuie sa-ti obligi copilul sa imbratiseze pe cineva!

In general copiii se simt atrasi de anumite persoane si cu acestea sunt foarte sociabili, insa, daca cineva nu le intra in gratii, refuza sa coopereze, fapt ce nu este tocmai rau, avand in vedere ca-si asculta tocmai instinctul, acel atu pe care oamenii mari il cam ignora. Celor mici nu le place sa fie obligati sa imbratiseze sau sa sarute pe cineva si, din pacate, sunt unii parinti care le impun acest lucru. Este in regula sa invete sa salute strainii, dar nu si sa devina afectuosi cu acestia, chiar daca vorbim de vecini, rude sau prieteni de familie. Iata explicatiile!Cei 7 ani de acasa. Reguli si etape in dezvoltarea copilului

Pierde controlul asupra propriului corp

Lasandu-i pe deplin libertatea sa aleaga pe cine imbratiseaza sau saruta, cel mic invata ca are control asupra corpului sau dar si asupra deciziilor sale. Fortandu-l sa-i dea un sarut chiar si bunicului, copilul va percepe intr-un mod negativ situatia si se va simti nu doar controlat dar si manipulat. Va considera ca nu este stapan pe sine si pe corpul sau si experienta va amplifica stari de inferioritate si supuneere in viitor. In plus, va intelege ca fiecare adult are voie sa-l atinga cand si cum vrea, fapt ce este destul de infricosator in alte contexte cand parintii nu-i sunt aproape pentru a-l proteja.

Citeste-i copilului! Iata 5 beneficii esentiale!

Poate cadea mai usor prada abuzatorilor

Contextul mai sus descris, desi pare rupt dintr-un film de groaza, nu trebuie negat si cu atat mai putin neglijat, cazurile in care minorii au fost abuzati, fizic, psihic sau verbal, fiind destul de numeroase. Daca tu il obligi pe cel mic sa-i imbratiseze pe toti cei care va trec pragul casei, acesta va primi informatii false si va crede ca poate avea incredere in toata lumea si astfel nu va face distinctia intre persoanele cu buna vointa si celelalte. Este in regula sa fie amabil si social cu strainii, insa aceste calitati le poate deprinde pe parcurs, in momentul in care va putea sa discearna binele de rau.

Inteligenta emotionala a copilului. De ce este important sa o dezvolte?

Nu isi va dezvolta intuitia

Copiii au o intuitie nativa foarte puternica si pot face, chiar si fara ajutor, diferenta intre persoanele bune si cele rele. Daca nu-i lasati sa se manifeste astfel, s-ar putea sa devina confuzi si sa nu recunoasca persoanele care merita increderea si care nu si sa le anihilati intocmai acest instinct. Intuitia trebuie dezvoltata si cel mic trebuie ghidat catre bine prin propriile-i forte. Totodata, sfatul nostru este sa-l avertizati pe copil ca nu trebuie sa acorde incredere si atentie strainilor si sa-l preveniti, intr-un mod inofensiv, de pericolele existente.

Amprentele copilariei. Iata cum ne influenteaza aceasta perioada intreaga viata! Detalii aici!

Text: Madalina Manole