3 secrete pentru a fi in forma de sarbatori, fara sa renunti la ceea ce iti face placere

shutterstock_285994133_resultPe langa cadouri, cu totii ne pregatim deja sa punem pe listele de cumparaturi alimentele pe care le vom aseza pe mese de sarbatorile de iarna care se apropie. Teama ca am putea sa ne pierdem silueta ne face uneori sa eliminam din meniu multe dintre preparatele care ne fac placere. Nutritionistii ne spun insa ca exista mici secrete care ne permit sa ne bucuram de mesele cu familia si prietenii, fara a ne pune la incercare silueta.Moderatia

Potrivit nutritionistilor, conditia pentru a ne putea bucura de cat mai multe dintre preparatele specifice acestei perioade este moderatia.

„Sarbatorile vin intodeauna cu o multitudine de tentatii culinare, mesele pline si meniurile imbelsugate intregesc, de cele mai multe ori, atmosfera de sarbatoare. Gandul pierderii siluetei poate sa ii opreasca insa pe multi din a savura anumite preparate culinare servite la o masa, in aceasta perioada. Cea mai buna optiune este insa de a gusta din tot ce ne face placere, dar, categoric, cu moderatie. De la alimentele care ne plac, la bauturile care ne vor completa mesele, se recomanda consumul moderat”, spune dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Vitamine care nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina-Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF „Carol Davila”, careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie; dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

Miscarea

Totodata, important este sa nu uitam sa facem miscare, chiar si cateva minute de mers pe jos, plimbari scurte, in aer liber, de 15-20 de minute in fiecare zi, sau mers cu bicicleta. Aceasta activitate ne va mentine un tonus bun, ne va activa metabolismul si va ajuta sistemul digestiv. Astfel, revenirea la activitatile obisnuite de dupa perioada sarbatorilor se va face mult mai usor.

Alimente si bauturi care favorizeaza starea de bine

Un alt secret usor de pus in practica este alternarea tuturor grupelor alimentare si cel putin o masa cu multe fructe si legume pe zi. Pentru a oferi organismului nostru o cantitate optima de nutrienti, este recomandat sa consumam fructe si legume din toate cele cinci culori: verde, alb, galben/portocaliu, rosu, albastru/mov. In acelasi timp, este important sa evitam alimentele puternic procesate sau concentrate.

„Totodata, bauturile pe care le consumam in timpul mesei au si ele un rol important in mentinerea starii de bine, cu atat mai mult cu cat unele dintre ele ne ajuta sa ne pastram si silueta. Berea este o astfel de bautura care, datorita continutului sau de vitamine de tip B, supranumite si vitaminele bunei dispozitii, si a aportului caloric redus, poate fi o alegere foarte buna pentru mesele de sarbatori. Berea contine un numar redus de calorii, 105 kcal intr-o doza de 250 ml de bere cu alcool si 50 kcal intr-o doza de 250 ml de bere fara alcool. Mai mult, in conditiile unui consum moderat, datorita continutului de fibre (solubile), berea poate duce la un tranzit intestinal optim, usurand digestia”, completeaza Corina Zugravu.

Descopera aici care sunt secretele alimentatiei sanatoase, de la medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Text: Oana Baltoc