5 reguli pentru un mariaj de succes

În zilele noastre, tot mai multe căsnicii sfârşesc repede, printr-un divorţ neaşteptat. Nu există o reţetă perfectă pentru o relaţie de succes, cu atât mai mult una oficializată la starea civilă, dar se cunosc câteva reguli de bază şi de bun-simţ pentru a trece peste hopurile unui mariaj.Reaminteşte-ţi ce te-a atras

Rutina şi vârsta sunt acele elemente care pot diminua chimia în mariaj. Focusează-te pe calităţile fizice ale lui sau pe cele care ţin de personalitate, acele însuşiri care te-au făcut, odată, să te îndrăgosteşti. Concentrează-te pe aceste lucruri şi nu pe defectele pe care ai început să i le depistezi în timpul mariajului. Atracţia fizică înseamnă mai mult decât felul în care arată partenerul tău, aşa că n-ar trebui să-ţi fie greu să redescoperi chimia dintre voi.

Respectă timpul în doi

Odată ce aţi devenit părinţi, lumea voastră este dată peste cap. Bebeluşul este elementul central al căsniciei voastre. Mai aveți escapade scurte de weekend, la un film sau la o terasă, profitând de disponibilitatea bunicilor de a sta cu cel mic. Dar nu este suficient. Viaţa voastră de cuplu trebuie să se desfăşoare normal şi în afara acelor momente. Păstraţi-vă rutina de seară, după ce culcaţi copilul, vizionaţi un serial împreună, îmbrăţişaţi-vă sau faceţi chiar o baie cu bule, în doi. Nu renunţaţi cu totul la intimitate!

Împărţiţi responsabilităţile

Ştim că este greu de pus în practică acest principiu de împărţire al responsabilităţilor, dar poate fi cheia succesului pentru un mariaj solid. Tatăl poate fi la fel de implicat în creşterea şi îngrijirea copiilor şi în petrecerea timpului liber cu aceştia. Curăţenia este, din nou, o treabă pentru amândoi sau poate fi preluată de unul dintre soţi, în timp ce celălalt se ocupă de gătit. Important este ca amândoi să aveţi parte de aceeaşi cantitate de timp liber, pentru relaxare.

Continuă să ai o viaţă socială şi după mariaj

Mariajul trebuie să fie relaţia ta de bază, dar nicidecum singura din viaţa ta. Nu renunţa, aşadar, prietenele tale, aşa cum nici soţul tău nu trebuie să o facă cu amicii lui. Gelozia nu trebuie să-şi găsească loc într-un mariaj bazat pe încredere, iar timpul petrecut separat vă face să vă apreciaţi mai mult, atunci când vă reîntâlniţi. Desigur, viaţa socială poate fi cultivată şi împreună, dacă aveţi un grup de prieteni comuni, ba e chiar sănătos să spargeţi rutina petrecând timp cu aceştia. Socializarea (chiar și pe timp de pandemie, chiar și online) înseamnă relaxare şi bună dispoziţie, ingrediente importante pentru o căsnicie echilibrată.

Nu încerca să-l controlezi

Neîncrederea şi gelozia nu fac casă bună cu o căsnicie de succes, dimpotrivă. Încercând să-l controlezi, îi vei face rău şi lui, dar te vei sabota şi pe tine, din cauza gândurilor în defavoarea ta. Fiecare dintre voi trebuie să înţeleagă că sunteţi fiinţe separate şi independente şi că trebuie să respectaţi acest lucru.

Foto Shutterstock