Stima de sine in relatia de cuplu, „balsam” pentru suflet

Zeci de ani de studii si cercetari au dus la concluzia ca nivelul stimei de sine influenteaza in mare masura calitatea relatiilor interumane, prin urmare si relatiile de cuplu. Mai exact, atunci cand partenerii au o stima de sine crescuta, cresc si sansele ca mariajul sa reziste in timp, dar mai ales sa fie o casnicie fericita.

Chiar daca gradul de fericire si de entuziasm scade intr-un cuplu odata cu trecerea timpului, stima de sine joaca un rol esential in pastrarea unui nivel de satisfactie sigur pentru consolidarea si pastrarea unei relatii fericite, conform concluziilor avansate de psihologul american Darlene Lancer.

<<<6 mituri despre iubire

Aceasta a observat, analizand mai multe studii si cercetari despre rolul stimei de sine in cadrul relatiilor, ca multumirea partenerilor intr-o relatie depinde in mare masura de stima de sine a fiecaruia. Cu cat este mai ridicata stima de sine, cu atat creste calitatea convietuirii in doi.



Prezentul, modelat de experientele din trecut

Pe de alta parte, relatiile in care stima de sine a ambilor parteneri a fost scazuta de la bun inceput, probabilitatea ca acestea sa se destrame creste cu fiecare an petrecut impreuna. Prin urmare, personalitatea unui partener si experientele care l-au modelat incepand cu perioada copilariei, inclina decisiv balanta in directia unei relatii de cuplu fericite sau, din contra, a uneia dezastruoase si toxice pentru ambele parti.

Dincolo de o stima de sine scazuta, stresul cotidian, abilitatile de comunicare, nivelul de empatie si modul in care reusim sa ne gestionam emotiile se adauga la obstacolele care apar in calea fericirii in cuplu.

Este important sa stim ca stima de sine poate fi afectata negativ in copilarie, de mediul in care ne-am dezvoltat, daca am crescut intr-o familie disfunctionala. Un copil care este in mod constant redus la tacere, care nu ajunge sa aiba o „voce” a lui la varsta adulta, care nu stie sa ia decizii si nu au avut un model pozitiv, de unde sa preia comportamente, ajunge un partener de convietuire dependent de jumatatea lui, care il va „sufoca” pe celalalt.

Ajutor specializat

Pentru a rezolva probleme legate de stima de sine scazuta, partenerii ar trebui sa apeleze la un psiholog. Desi este extrem de greu sa inveti la varsta adulta modul corect de a interactiona cu cei de langa tine si de a dezvolta un stil de atasament sanatos fata de partenerul de viata, nu este un lucru imposibil. Terapia de cuplu este un pas important catre castigarea unei satisfactii mai mari in cuplu.

Chiar si in cazul in care unul dintre parteneri opune rezistenta si refuza initial sa accepte consilierea, participarea unuia dintre ei este un bun inceput. Studiile au indicat faptul ca imbunatatirea stimei de sine in cazul unuia dintre parteneri duce la cresterea satisfactiei generale in cuplu.

Abilitati care pot fi dobandite

Abilitati precum cooperarea, delimitarea unor reguli sanatoase, asertivitatea (o combinatie echilibrata intre fermitate si bun-simt, prin care putem comunica ceea ce ne dorim fara sa ranim sentimentele celor din jur), dar si o capacitatea de rezistenta in nu da curs pornirilor conflictuale se deprind in timp. In caz contrar, partenerul se simte nesigur, anxios, furios, iar relationarea se face in mod defectuos.

Asa apar certurile constante intr-o relatie, pentru ca partenerul cu stima de sine scazuta nu se simte in siguranta, nu se simte iubit in ciuda dovezilor aratate,nu are incredere in partener si nu se place pe sine.

Stima de sine afecteaza nu numai parerea pe care o avem despre noi, dar si modul in care il tratam pe cel de langa noi si cata dragoste suntem capabili sa oferim si sa primim in cadrul unei relatii intime.

Text: Iulia Mirica