7 alimente pentru o sănătate de fier

Vremea capricioasă și adesea ploioasă din această perioadă poate genera o mulțime de probleme de sănătate, mai ales dacă organismul nu este suficient de pregătit pentru a face față provocărilor de sezon. Pentru a-ți întări imunitatea, nu este niciodată prea târziu să profiți de beneficiile plantelor cu proprietăți imunostimulatoare.

3 reguli de bază pentru o imunitate de fier în sezonul rece

Poate că nu incluzi prea des în dietă neem sau ghimbir, noni sau aloe vera, însă acestea sunt recunoscute ca plante cu beneficii imunostimulatoare. Este bine să știi pentru ce afecțiuni sunt recomandate, dar și că poți beneficia de ele sub formă de suplimente alimentare.Neem

Copacul de neem este venerat în India de mii de ani pentru numeroasele proprietăți curative, fiind un așa-zis panaceu universal natural. Puternic antiseptic, remediile pe bază de neem luptă contra infecțiilor virale, fungice și bacteriene.

În plus, are efect antioxidant, detoxifiant, imunomodulator, antiinflamator, hipoglicemiant, antiacid, antimutagenic și chiar antitumoral. Capsulele cu extract de neem pot fi consumate sub formă de supliment alimentar.

Ghimbir

Ghimbirul este recunoscut în întreaga lume pentru aportul major în tratarea tusei, edemelor și stărilor de vomă. În plus, În cazul gripei este foarte util datorită efectului sudorific și de încălzire a corpului.

Se poate cosuma sub formă de ceai, îndulcit cu miere, de câteva ori pe zi, suc proaspăt, dimineața sau seara, sau tinctura – o linguriță de tinctură diluată în 100 ml apă, de 3-4 ori/zi.

Noni

Planta tropicală Noni (Morinda Citrifolia), cunoscută și sub numele de dud indian sau dud de plajă, are numeroase proprietăți curative, chiar și în cazul unor afecțiuni grave, precum cancerul.

În ceea ce privește efectele asupra imunității, stimulează limfocitele T și macrofagele, iar sucul de Noni este antiinflamator, febrifug, antibiotic, antibacterian și antiviral.

Fructul care întărește imunitatea și ajută la tratarea tusei și răcelii

De asemenea, este util în tratarea alergiilor, având efect antihistaminic. Noni se găsește la noi sub formă de supliment alimentar obținut din suc organic de fructe de noni și poate fi administrat zilnic, câte două linguri, dimineața, înainte de micul dejun.

Ceai verde

Ceaiul verde întărește activitatea sistemului imunitar, este energizant și distruge radicalii liberi responsabili de procesele de îmbătrânire. Cu așa o „agendă”, nici nu avea cum să nu se numere printre cele mai sănătoase și mai consumate băuturi din lume.

Infuzia de ceai verde se face cu apă la 80 de grade Celsius, nu mai mult de două-trei minute, putând fi servite până la două-trei căni pe zi. Are un efect energizant, astfel că, pentru cei care vor să adoarmă devreme, nu e recomandat după ora 17.00.

Cafea verde

Cafeaua verde este cafeaua crudă, neprocesată și neprelucrată termic, fapt pentru care își păstrează proprietățile naturale și aroma intensă. Acidul clorogenic este un element care nu se distruge prin procesele de prelucrare, astfel că o cafea verde furnizează organismului, spre deosebire de o cafea prăjită, mult mai mulți antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar și ajută în dietele de slăbit.

În farmacii, cafeaua verde se găsește sub formă de boabe sau macinată. Odată preparată, cafeaua verde are un aspect asemănător ceaiului de culoare verde.

Echinacea

Eficiența plantei echinacea în întărirea sistemului imunitar se datorează efectului de împiedicare a formării enzimelor hyaluronidaze, care distrug bariera naturală între celulele sănătoase și cele afectate de viruși și bacterii.

Stimularea funcționării normale a ficatului, a glandelor limfatice și a membranelor mucoaselor sunt alte efecte benefice ale folosirii echinacea sub formă de ceai, sirop sau capsule.

Aloe vera

Aloe vera a fost descoperită încă din Antichitate, egiptenii recunoscându-i proprietățile de întărire a sistemului imunitar. Are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator și poate chiar stimula regenerarea celularș și se găsește în comerț sub formă de ceai, capsule sau suc. Se recomandă consumarea/administrarea dimineața pe stomacul gol.

Farmaciștii Catena recomandă IMMUNE MAX LYSI, unul dintre cele mai puternice mijloace naturale pentru combaterea răcelii, a gripei și a oboselii.

Acesta stimulează intens sistemul imunitar adult, datorită conținutului bogat în alkoxigliceroli, fiind un remediu natural prețios. Printre altele, favorizează refacerea sistemului nervos, având efecte benefice împotriva oboselii, stimulează mecanismul de producere a leucocitelor și trombocitelor, are efect antioxidant, antibacterian și antimicotic etc. Mai multe detalii AICI!

Text: Arabela Boboc