Alimente care ne tin de cald pe timp de iarna

Alimente care ne tin de cald pe timp de iarnaZapada ne indeamna la sky si la sanius, iar fulgii mari de nea ne zambesc pe la ferestre si ne cheama la bulgareala, insa ce ne facem cu organismul nostru care nu este pregatit sa faca fata gerului de afara? Ei bine, aflati ca exista alimente care nu ne tin doar de foame, ci ne tin si de cald. Astfel, pentru a zburda prin zapada fara a simti senzatia de frig, pe lista de cumparaturi, adaugati si alimentele minune ale iernii care au rol de a imbunatati circulatia sangvina si de a mentine temperatura corpului in limite normale.



Alimentele picante incalzesc organismul

Lista “picanteriilor” o incepem cu cel mai eficient aliment pe care il putem folosi pe timp de iarna pentru a ne incalzi corpul, si anume, ghimbirul. Desi multi fug de acesta datorita aromei sale foarte puternice si intepatoare, noi va sfatuim ca iarna sa-l transformati in cel mai bun prieten al vostru, cu atat mai mult cu cat poate fi intrebuintat in diferite retete: de la cocktailuri si ceaiuri la mancaruri si deserturi. Piperul negru, un alt condiment renumit pentru efectele sale termogenice, contine piperina, substanta care actioneaza la nivelul sistemului nervos, crescand temperatura corpului. Capsaicina, substanta intalnita in ardeiul iute, stimuleaza circulatia si creste termogeneza corpului, ceea ce transforma ardeiul iute intr-un aliat de baza al organismului. Usturoiul, pe langa faptul ca intareste sistemul imunitar, are putere vasodilatatoare, reusind sa puna sangele in miscare, ceea ce-l face de doua ori preferat in anotimpul rece. Lista condimentelor cu efecte termice poate fi continuata cu ienibahar, cuisoare, scortisoara, chimen, coriadru, turmenic si nucsoara.

Proteinele, o patura calduroasa

Odata cu scaderea temperaturii, creste pofta de mancare, deoarece organismul consuma mai multe calorii in incercarea sa de a mentine o temperatura constanta, prin urmare, alimentatia joaca un rol extrem de important in acest proces. Proteinele luate din carnea slaba, cum ar fi cea de pui sau peste, sunt esentiale organismului, datorita puterii de conservare a temperaturii. De preferat ar fi ca iarna sa se consume mancaruri gatite, ciorbe si tocanite consumate calde. Alte alimente bogate in proteine care sunt recomandate cu precadere in sezonul rece sunt branza si ouale, iar ca legume, consumati cu incredere broccoli, mazare, spanac si fasole. Fructele oleaginoase elimina starea de frig resimtita de corp si, in plus, sunt si o sursa buna de proteine, vitamine, minerale si fibre. Combinati caju, migdale, fistic cu nuci si alune.

Ceaiul verde creste termogeneza

Iarna este sezonul ceaiurilor aburinde indulcite cu miere si aromate cu lamaie, insa, mare atentie, ceaiul nu trebuie baut fierbinte pentru ca, mai ales in timpul racelii, usuca mucoasa si poate determina aparitia arsurilor. Datorita continutului de catechina si cofeina, ceaiul verde stimuleaza termogeneza cu pana la 50%, fiind considerat cel mai eficient lichid din acest punct de vedere. Tot in aceasta categorie intra si ciocolata neagra care poate fi consumata si sub forma lichida. Aceasta, datorita magneziului pe care-l contine, confera energie organismului si astfel combate starile de frig.

Cerealele integrale ne tin de cald

Orezul brun, hrisca, taratele de ovaz, orzul, secara, meiul, quinoa, cu alte cuvinte, cerealele integrale, aduc beneficii organismului din multe puncte de vedere. Astfel, contin fibre, bune in procesul digestiv si in scaderea colesterolului, contin fitoestrogeni, care reduc riscul bolilor cardio-vasculare, si,contin carbohidrati complecsi care determina corpul sa produca energie si, implicit, caldura, motiv pentru care sunt recomandate a fi consumate cat mai des in timpul iernii.

Text: Madalina Manole