Beneficiile cerealelor integrale

beneficiile-cerealelor-integraleIntr-un mediu poluant ca acela in care traim noi, adoptarea unui stil de viata echilibrat si a unei alimentatii cat mai naturale devine cheia unui organism si unei minti sanatoase. Auzim tot mai des cum medicii si nutritionistii recomanda consumul de fructe, legume si cereale integrale. Daca despre proprietatile nutritive ale fructelor si legumelor nu mai avem indoieli, ce putem spune despre cerealele integrale?



Ce inseamna cereale integrale?

Grau, porumb, orz, orez, mei, ovaz, secara – acestea sunt doar o parte dintre cerealele integrale care completeaza lista recomandarilor. Acestea contin o cantitate semnificativa de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre si au un continut foarte scazut de grasimi. Totodata, sunt o sursa incredibila de energie, fapt ce le recomanda a fi consumate la micul dejun si mai putin seara. Foarte important este sa faceti diferenta intre cerealele integrale si cerealele rafinate. Tineti cont ca procesul de rafinare distruge nutrientii, astfel incat produsul final sa aiba o durata de viata mai mare.

Cerealele integrale mentin sanatatea organismului

Datorita continutului bogat in fibre, cerealele integrale aduc beneficii sistemului digestiv. Astfel, acestea accelereaza procesul de digestie, inlatura constipatia si flatulenta si ajuta la prevenirea cancerului intestinal. Fibrele stimuleaza producerea de anticoagulanti, scad nivelul glicemiei si al colesterolului, ceea ce le transforma intr-un bun aliat al sistemului cardiovascular. Pe de alta parte, vitaminele si mineralele continute de cerealele integrale sustin buna functionare a sistemului imunitar, nervos, osos, stimuleaza vederea, regleaza tensiunea si previn diabetul. Amintim ca organismul nostru nu este capabil sa produca singur minerale, ci acestea sunt preluate din alimente, motiv pentru care o portie de cereale integrale ii asigura acestuia doza necesara de calciu, fosfor, magneziu, zinc, potasiu si fier. Dintre vitaminele pe care le contin cerealele integrale, amintim complexul de vitamine B, cu rol in buna functionare a sistemului nervos, si vitamina E, benefica pentru piele.

Cerealele integrale, ajutor in diete

Datorita faptului ca sunt bogate in fibre, cerealele integrale, pe langa stimularea digestiei, ofera si o senzatie de satietate, fapt ce le recomanda in dietele persoanelor care isi doresc sa slabeasca. Se recomanda a se consuma trei portii mici de cereale integrale pe zi, la interval de cateva ore. Acestea pot fi consumate impreuna cu lapte degresat si indulcite cu miere. In perioada curelor de slabire, incercati sa consumati tarate de cereale, in special de ovaz.

Cele mai bune cereale integrale sunt…

Lista o incepem cu ovazul, cel mai la indemana produs; acesta este aliatul unui tranzit intestinal sanatos si, consumat regulat, scade riscul cancerului de colon. Graul tonifiaza splina si pancreasul si este recomandat in convalescenta, iar porumbul ajuta organismul sa nu mai retina apa si inlatura anxietatea, daca este consumat cu regularitate. Orezul integral are proprietati emoliente asupra intestinelor, iar orzul are capacitati expectorante si calmante.

Text: Madalina Manole