Bananele, un izvor de sănătate! Descoperă-le beneficiile!

bananele

Bananele sunt unele dintre cele mai populare și apreciate fructe pentru că aduc numeroase beneficii organismului uman. Consumul de banane este recomandat chiar și de medici, așa că, la fel ca și în cazul mărului, este recomandat să le integrezi în dieta zilnică – te vor ține departe de medici!

Fie că vrei o gustare sănătoasă ori o gustare după un antrenament sau atunci când starea de sănătate îți taie din pofta de mâncare, banana este binevenită oricând. Descoperă totul despre banane în acest articol pentru că îți spunem ce aport nutrițional au, ce beneficii, dar mai ales de ce boli te pot feri, dar și în ce contexte este necesar să le consum moderat.



Bananele, printre cele mai hrănitoare fructe

Bananele sunt originare din Africa de Sud Unele și sunt dintre cele mai nutritive și sățioase alimente. Printre primele beneficii pe care le aduc este acela că ajută în prevenirea afecțiunilor și a bolilor în organism așa că, este indicat să integrezi consumul de banane într-o dietă diversificată.

Apoi, bananele sunt bogate în carbohidrați (amidonul este în cantitate mare, aproape 80% atunci când sunt necoapte). Structura carbohidraților se schimbă în banane pe parcursul procesului de coacere în zaharuri iar amidonul ajunge în cantitate mică, de 1%.

Ele nu sunt doar sățioase. Lista de beneficii este generoasă pentru că vin cu o multitudine de nutrienți în organism. Mai trebuie să știi că indicele glicemic al bananei este destul de mic, depinde însă cât este de coaptă.

În lume, există mai multe soiuri de banane, unele dintre ele sunt chiar rare (bananele roșii), însă la noi se găsesc cele galbene pe care le cunoști deja, fiind foarte sănătoase.

Valori nutriționale pentru banane

O banană medie, de 126 de grame, conține o gamă importantă de nutrienți, dar și o serie de compuși care vin cu beneficii majore. Astfel, iată de ce beneficiază organismul tău dacă consumi banane zilnic:

  • are 89 de calorii,
  • 1 gr de proteine,
  • 75% apă,
  • 22,8 gr de carbohidrați,
  • 2,6 gr de fibre,
  • 12 gr d zaharuri,
  • 0,3 gr de grăsimi,
  • 10% potasiu,
  • 8% magneziu,
  • 11% cupru,
  • 12% vitamina C,
  • 12% vitamina B2,
  • 6% folați,
  • 5% vitamina B3

Reține că ceea ce a fost menționat ca valori nutriționale reprezintă o cantitate importantă din necesarul zilnic și, nu este necesar să mănânci mai multe banane pe zi pentru că primești nutrienți și din alte alimente iar diversitatea este importantă. În banană se mai regăsesc compuși precum:

  • Dopamina – contribuie și la starea de spirit, creierul eliberează și el dopamina în organism, dar este prezentă și în banane iar ajunsă în organism, este un antioxidant.
  • Catehina – un flavonoid, tot cu acțiune antioxidantă în organism și cu beneficii cardiovasculare.

7 beneficii incontestabile ale consumului de banane

Nutrienții pe care îi aduce în organism sprijină buna funcționare a acestuia. Dacă are suficiente vitamine, minerale și alți nutrienți, organismul are capacitatea de a acționa oportun în toate funcțiile sale iar asta nu face altceva decât să te ferească de probleme de sănătate. Iată în ce sens contribuie consumul de banane:

1.     Sprijină sănătatea cardiovasculară

Studiile au arătat că o banană pe zi scade riscul de boli cardiovasculare cu 26%. Magneziul, folatul, potasiul, sodiul și vitaminele C și B6 prezente în banane sunt cele care contribuie la asta și ai putut observa deja că o banană are un conținut generos din aportul zilnic necesar.

2.     Îți reglează tranzitul intestinal, unul dintre cele mai importante beneficii

Este cunoscut faptul că un tranzit intestinal bun îți asigură sănătate. Bananele au conținut de fibre așa că, te feresc de constipație sau diaree. În plus, consumul regulat de banane are un efect antiacid și antiinflamator ceea ce te ajută dacă ai reflux gastroesofagian sau gastrită, bananele fiind ușor de digerat. Și nu te feri de bananele necoapte, din când în când, pentru amidonul din ele care acționează precum un prebiotic!

3.     Susții greutatea corporală normală mâncând, regulat, banane

Incluse în dieta ta, fără exagerare, bananele te ajută slăbești tocmai prin asigurarea tranzitului intestinal și a faptului că sunt sățioase și, nu au multe calorii.

4.     Au beneficii în sănătatea mentală și starea de spirit

Nu întâmplător sunt asociate cu antrenamentele fizice. Ambele fac un tandem spectaculos în depresii și funcționare a creierului. În banane se găsește, totodată, un aminoacid numit triptofan care, ajuns în corp, provoacă secreția de serotonină ceea ce îți oferă o stare de bine.

5.     Poți combate anemia

Asta datorită conținutului de fier din banane. Este chiar un aliment indicat în deficit de fier, vei observa că simptomele anemiei se retrag chiar repede. În plus, când te simți foarte obosit/ă, poate fi un simptom al anemiei incipiente, dar bananele vin cu aportul de fier și vei vedea că ai mai multă energie.

6.     Consumă banane pentru sănătatea rinichilor și acoperirea carențelor de vitamine și minerale

Deși nu este un fruct zemos, are conținut mare de apă ceea ce ajută la buna funcționare a rinichilor mai ales că aduce și nutrienți (în special potasiul) care la rândul său este important în acest sens și, are din belșug.

7.     Oferi aminoacizi organismului

Ce poate fi mai bun de atât? Îți ajuți organismul în lupta cu radicalii liberi și tot ce vine din exterior și este nociv. Plus că aminoacizii din corp nu permit așa ușor dezvoltarea celulelor canceroase.

Nu în ultimul rând, dacă faci sport și mănânci regulat banane, acestea te ajută să combați oboseala, îți îmbunătățesc performanțele sportive și, ajută la recuperarea mușchilor de după antrenament.

Moduri în care poți consuma banane

Evident, le poți mânca exact așa cum sunt ele, le decojești și atât. Poți însă, să alegi și câteva rețete delicioase cu banane, alături de alte alimente sau fructe vei mări dozele de nutrienți în organism.

Pot fi consumate în orice moment al zilei, dar ideal este în prima parte a zilei, fie în smoothie-uri, în budincă de banane cu ovăz sau alături de semințe de chia ori de caju sau de ce nu, într-un mic dejun cu pancakes și sirop de agave. Desigur, sunt idei, nu trebuie să faci din acestea un mic dejun în fiecare zi, alteori, o banană poate fi doar gustare.

Contraindicații în consumul de banane

Au numeroase beneficii, dar este foarte important să nu faci exces în nimic. Organismul uman are nevoie de diversitate. Există însă, situații când o persoană trebuie neapărat să le consume moderat, cum sunt persoanele cu diabet zaharat tip 2, pentru că bananele au conținut mare de amidon și zaharuri. Chiar dacă au indice glicemic redus, consumului de banane poate crește glicemia.

Apoi, este important să ai în vedere interacțiunea cu medicamentele căci dacă ești sub tratament cu medicamente prescrise pentru controlul tensiunii arteriale, bananele pot perturba acțiunea lor din cauza potasiului pe care îl conțin.

De asemenea, deși potasiul are beneficii în corp, dacă persoana apelează la diuretice, un consum mare de banane poate duce la dezechilibru în potasiu. Atenție și în cazul celor care iau suplimente cu potasiu.

Cea mai bună opțiune este să le consumi echilibrat, dar dacă ai tratamente pentru diferite afecțiuni sau apelezi la suplimente, cel mai bine este să-ți întrebi medicul cum poți consuma banane în siguranță astfel încât să te bucuri de lista de beneficii pe care le au.

Foto Shutterstock