Cand este indicata mastectomia?

Dupa ce Angelina Jolie si-a extirpat ambii sani fara sa aiba vreo problema, ci doar in scop preventiv, mastectomia a devenit o optiune terapeutica mult mai solicitata. Va invit sa dezbatem acest subiect controversat cu dna doctor Laura Tigoianu!Ce este mastectomia?

Mastectomia este o interventie chirurgicala care se realizeaza la nivelul sanului, constand in extirparea in totalitate a acestuia, unele proceduri incluzand si extirparea ganglionilor axilari. Este o procedura care lasa sechele si fizice si psihice extrem de importante.

Cand este recomandata aceasta procedura?

Mastectomia este o procedura indicata doar in conditiile unui cancer de san avansat.

Cate tipuri de mastectomie exista?

Exista multiple procedee de mastectomie, insa cea mai folosita este mastectomia radicala de tip madden. Aceasta presupune extirparea in totalitate a sanului, inclusiv a tegumentului si a areolei, pana la nivelul muschiului pectoral mare si a statiilor ganglionare axilare I, II si III.

Care sunt riscurile unei astfel de proceduri?

Sunt riscuri obisnuite ale unei operatii: vorbim despre hemoragii, infectii si in cazul in care se realizeaza o excizie masiva a ganglionilor axilari vorbim despre riscul de aparitie a limfedemului bratului respectiv sau bratul gros chirurgical.

Dupa modelul Angelina Jolie, care este parerea dumneavoastra in ceea ce priveste mastectomia preventiva? Este solutia salvatoare in cazul femeilor cu risc mare de a dezvolta un cancer mamar?

Cand este indicata mastectomia?Mastectomia la care a apelat Angelina Jolie este o solutie pentru pacientele care au BRCA1 si BRCA2, insa este o operatie mutilanta, iar pacientele care doresc sa apeleze la aceasta varianta trebuie sa aiba in vedere si reconstructia mamara, care nu este un procedeu simplu.

Cum poate fi depistat precoce cancerul de san?

Procedeele prin care poate fi depistata o formatiune mamara sunt imagistice. Vorbim despre procedee ecografice si mamografice.

Text: Alexandra Lupu