Castigatorul Palme d’Or 2017, „The Square”, in deschiderea Les Films de Cannes a Bucarest!

Productia cinematografica „The Square”, comedie in regia suedezului Ruben Ostlund, care a castigat anul acesta trofeul Palme d’Or la Cannes, va fi proiectata in deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, eveniment organizat cu sprijinul Catena, ce va avea loc intre 13 si 22 octombrie. Filmul considerat o capodopera, va fi proiectat in premiera absoluta in Romania, la Bucuresti, dar si in orasele care vor gazdui editii regionale ale festivalului.

Mai exact, festivalul va avea loc anul acesta in patru locatii din Bucuresti – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului Roman si Cinemateca , si in sapte orase din tara. Evenimentul va fi organizat intre 13 si 19 octombrie la Brasov (la Cinema One), intre 13 si 15 octombrie la Cluj (cinema Victoria), intre 20 – 22 octombrie la Timisoara (Filarmonica Banatul), Arad (Cinema ARTA) la Iasi (Ateneul din Iasi) si 10 intre 12 noiembrie la Suceava (Cinema Modern). O editie speciala a „Les Films de Cannes a Bucarest” va avea loc in parteneriat cu festivalul ASTRA Sibiu. Astfel, intre 16 si 22 octombrie, cele doua festivaluri urmeaza sa proiecteze o selectie comuna de documentare dintre cele proiectate anul acesta in premiera la Cannes, concomitent la Sibiu si Bucuresti, sub titulatura de Les Films de Cannes @ Astra Film Sibiu.

Totodata, festivalul va continua sa prezinte sub titulatura „Les Films de Cannes a Bucarest” cele mai importante filme romanesti care se pregatesc pentru festivalurile anului viitor si va organiza editia a doua a Managing Talents, workshop-ul destinat actorilor romani care aspira la o cariera internationala.Ruben Ostlund: „Suntem afectati de spiritul de turma”

Despre filmul „The Square”, regizorul Ruben Ostlund declara ca este „o forma de a sparge barierele dublului-standard”: „Suntem afectati de spiritul de turma si devenim speriati cand lucrurile scapa de sub control. Trebuie sa ni se reaminteasca permanent: «Eu sunt cel care trebuie sa ia atitudine! Iar asta este simplu de facut.»”

In comedia amintita, actorul Claes Bang il interpreteaza pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de arta contemporana caruia-i scapa lucrurile de sub control dupa buzz-ul facut de echipa de PR angajata chiar de el pentru promovarea unui spectacol. In sanctuarul The Square are loc o cascada de intamplari neprevazute care transforma filmul intr-o comedie spumoasa.

In Romania, filmul „The Square” este distribuit de Independenta Film si va rula in cinematografele din tara incepand cu 20 octombrie.

Programul festivalului va fi anuntat in octombrie

Les Films de Cannes a Bucarest aduce din 2010 in Romania cele mai importante filme arthouse ale anului, dar si pe unii dintre cei mai reputati cineasti. In editii precedente, festivalul a fost onorat de laureatii cu Palme d’Or Abdellatif Kechiche si Jacques Audiard, regizorii Olivier Assayas, Gaspar Noe, Alain Guiraudie, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornél Mundruczo ori actorii Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Berenice Bejo sau Jacquline Bisset.

Programul festivalului va fi facut public la inceputul lunii octombrie pe www.filmedefestival.ro, iar biletele vor fi in curand disponibile pe Eventbook.ro.

Les Films de Cannes a Bucarest a fost initiat in 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Fremaux.

Text: Oana Baltoc