Cele 7 chakre și pozițiile yoga complementare

Ce sunt chakrele? Sunt centre energetice situate în tot corpul, care ghidează fluxul de energie. Principalele chakre sunt situate de-a lungul coloanei vertebrale, fiecare dintre ele corespunzând unui plex nervos principal, unor emoții cheie și unei lecții de viață spirituală.

Mesajul cheie al chakrelor este de a atrage atenția asupra lecțiilor importante pe care ni le oferă provocările vieții și de a găsi un sens în ele pentru a restabili echilibrul cu înțelepciunea și stăpânirea de sine.Root Chakra/ Chakra rădăcină

Această chakră este centrul curajului, al siguranței, al securității, al ancorării și al limitelor.

POSTURĂ YOGA complementară: CHILD’S POSE (Poziția Copilului)

Child’s Pose este o postură foarte împământenitoare și reconfortantă. Începe și termină practica de yoga cu 1-2 minute de Child’s Pose, aplicând în prealabil un ulei esențial pe tălpile goale.

Sacral Chakra/ Chakra sacrală

Chakra sacrală este centrul creativității, al dorinței, al emoțiilor, al sexualității și al intuiției, și de asemenea unde se învață cum să oferi și să primești plăcere.

POSTURĂ YOGA complementară: PIGEON POSE (Postura Porumbelului)

Pigeon Pose deschide șoldurile, pelvisul și zonele abdominale inferioare. Ridică pieptul în sus și menține poziția, apoi apleacă-te peste partea frontală a coapsei și menține poziția până la un minut sau mai mult. Repetă pe fiecare parte.

Solar Plexus Chakra/ Chakra Plexului Solar

POSTURĂ YOGA complementară: BOAT POSE (Poziția Bărcii)

Boat Pose concentrează energia asupra abdomenului și construiește forța de bază. Începe cu picioarele îndoite, apoi îndreaptă-le și menține poziția cât mai mult timp posibil.

Heart Chakra/ Chakra inimii

Chakra inimii este centrul înțelegerii, al iubirii de sine și de ceilalți și al păcii interioare.

POSTURĂ YOGA complementară: BACKBEND (Podul)

Podul concentrează energia în partea din spate a chakrei inimii, între omoplați, și deschid pieptul. El poate fi făcut individual pentru perioade scurte de timp sau poate fi încorporat într-o secvență de Salutul Soarelui.

Throat Chakra/ Chakra gâtului

Situată în zona de mijloc a gâtului, această chakră este centrul comunicării, al sunetului și al exprimării creativității prin gândire, vorbire și scris.

POSTURĂ YOGA complementară: SHOULDER STAND (Lumânarea)

Această postură promovează o compresie sănătoasă în zona gâtului, aducând energie și activând regiunea. Menține această poziție timp de 10 minute sau mai mult.

Third Eye Chakra/ Chakra celui de-al treilea ochi

Aceasta este centrul puterii psihice, al intuiției superioare, al energiilor spiritului, al forțelor magnetice și al luminii.

POSTURĂ YOGA complementară: CAT POSE (Poziția Pisicii)

Ridicarea ritmică a capului (și a celui de-al treilea ochi) spre cer în timp ce inhalezi uleiul esențial ajută la promovarea contemplației și a clarității. Exersează menținând această postură timp de 10 minute.

Crown Chakra/ Chakra coroanei

Chakra coroanei este centrul spiritualității, al iluminării, al gândirii și energiei dinamice, reprezentând legătura cu sinele cel mai înalt al fiecăruia.

POSTURĂ YOGA complementară: CORPSE POSE (Poziția Cadavrului/Shavasana)

Ultimele 5 minute ale practicii tale pot fi cele mai importante. Aici se integrează totul, la fel ca la Chakra Coroanei. Menține această postură timp de cel puțin 5 minute.

Bettina Cristea

foto: Freepik