Cum evitam certurile in cuplu: greseala de comunicare pe care o facem

foto-1-deschidere-certuri-cuplu-shutterstock_284982239_resultDe cele mai multe ori, tensiunile in cuplu apar din trei motive: mesajul este inteles gresit de catre partener, exista o lupta pentru dominare sau nimeni nu este dispus sa inteleaga mai mult decat celalalt.

Atunci cand vine vorba de asa-zisele negocieri in cuplu, psihologii sunt de parere ca nu intotdeauna intentiile de a-l domina pe partener sunt constiente, iar o eventuala cearta poate fi evitata daca invatam sa punem intrebarile altfel decat le-am pus pana acum.

„Comunicarea este, fara doar si poate, vitala intr-o relatie de cuplu, dar daca nu stim cum sa manuim acest instrument, exista riscul sa ne faca mai mult rau decat bine. O simpla intrebare gresit formulata, un ton un pic nervos sau o atitudine nerabdatoare sunt elemente care pot escalada intr-o cearta serioasa. De cele mai multe ori, nefiind atenti la comunicare, facand-o inconstient, vorbele vor fi percepute de partener ca metode de a domina in relatie si va incepe sa riposteze ca sa-si recastige avansul pierdut. Sigur, toate acestea sunt niste iluzii, pot fi plasmuiri ale imaginatiei noastre si, de cele mai multe ori, chiar sunt, insa e mai bine sa invatam sa evitam o cearta, chiar daca pleaca de la motive intemeiate sau nu”, declara psihologul Alexandru Plesea, cunoscut drept „Antrenorul Mintii”.Tehnica de negociere „Rosu sau Negru”

In opinia specialistului in psihologia de cuplu, atunci cand negociem cu partenerul ce sa facem in seara asta sau maine seara, este bine sa invatam sa stapanim o tehnica foarte populara in Occident, intitulata „Rosu sau Negru”.

Comportamente feminine care pun barbatii pe fuga

„Atunci cand ne intrebam partenerul daca vrea sa mergem in parc sau la film sau daca ii place un lucru, s-a dovedit ca forma in care s-a construit intrebarea este foarte importanta si poate oferi deja un raspuns pasnic. Spre exemplu, nu este productiv pentru noi sa intrebam <<Ai vrea sa mergem la film?>> sau <<Iti place aceasta masina?>> sau <<Te-ai hotarat sa il cumperi?>>. Aceste intrebari nu sunt convingatoare, pentru ca putem primi imediat un raspuns de genul: <<As vrea, dar nu am timp>>. Tehnica <<Rosu si Negru>> sugereaza o alternativa. Putem intreba <<Ai prefera sa mergem in parc astazi sau maine?>>. Este o sugestie directa, insa una foarte subtila. Inainte ca interlocutorul sa se decida daca vrea sa accepte sau sa refuze, ii sugeram sa aleaga intre doua variante. In acel moment, inconstient, partenerul va fi fortat sa gandeasca in alti termeni. Invariabil, se va gandi: <<Este mai bine acum sau maine?>> si vom sari imediat pasul in care trebuie sa-l convingem sa accepte propunerea sau nu”, afirma psihologul Alexandru Plesea.

O relatie sanatoasa este bazata, inainte de toate, pe comunicarea asertiva, sincera si directa, netinand cont de obligatiile pe care viata sociala ni le impune, si anume principiile si regulile pe care le vedem la altii. Cu cat o relatie este mai aproape de perioada copilariei, unde ne jucam si nu ne luam asa de mult in serios, cu atat sansele ca partenerii sa ramana mult timp impreuna, voiosi si indragostiti, cresc, conchide psihologul.

Descopera aici si care sunt problemele imposibil de rezolvat intr-un cuplu.

Text: Oana Baltoc