Cum sa mananci de Paste ca sa nu ai probleme

Dupa un post indelungat, masa bogata de Paste ne poate afecta digestia si starea de sanatate per ansamblu. Aproape ca nu exista an in care numarul de apeluri la urgenta sa nu creasca vertiginos in aceste zile de sarbatoare.

Pentru a evita atat problemele de sanatate, cat si acumularea de kilograme nedorite, celebrul nutritionist italian italian Gianluca Mech ne ofera cateva sfaturi utile despre cum sa manancam responsabil de Paste.



1. Evita carnea rosie in exces! Ar fi recomandat sa o inlocuiesti cu cea alba

“Carnea rosie precum cea de miel este lipsita de fibre precum si de alti nutrienti care au un rol protector asupra organismului. Carnea rosie contine proteine animale, grasimi saturate si o serie de compusi care, la temperatura mare, sporesc riscul de cancer. Nu o consumati in exces. Recomand in schimb carnea alba, saraca in grasimi si bogata in proteina. Carnea alba de curcan este recomandarea mea pentru masa de Paste”, spune Gianluca Mech.

2. Adauga lamaie peste friptura de miel si consuma cat mai multa limonada fara zahar

“Daca totusi consumi friptura de miel, adauga zeama de lamaie pentru a-i taia din aciditate. Carnea produce acid in organism, iar rezultatul pe termen lung este foarte daunator. Un truc pentru a compensa aciditatea este fie de a consuma multe legume sau a adauga suc de lamaie peste carnea de miel, care este alcalina si sa incercam sa bem limonada fara zahar”, explica nutritionistul.

3. Mananca multe legume verzi inainte sa dai iama in dulciuri

“Legumele verzi taie pofta de dulce, astfel ca vei manca mai putin cozonac daca vei consuma la masa legume verzi. Este primavara, legumele se gasesc deja proaspete la tarabele din piete, asa ca serviti la masa de Paste o salata de legume verzi si veti observa ca pofta de dulce este redusa semnificativ. Fibrele din legume incetinesc viteza cu care zaharurile trec din stomac in sange, asadar organismul are timp sa le foloseasca si sa le transforme in energe si nu in grasimi”, adauga Gianluca Mech.

4. Fa mai multa miscare pentru a compensa zilele in care mananci mai mult decat de obicei!

“Sportul face mult bine. Ar trebui sa facem 10.000 de pasi pe zi, iar, dupa o masa copioasa precum cea de Paste, trebuie sa ne ambitionam si sa iesim imediat la plimbare si sa facem miscare. Daca mananci prea mult te apuca starea de somnolenta pentru ca organismul are de digerat prea multa mancare. In loc sa te intinzi in pat, recomand imediat miscarea. Somnul in timpul zilei nu este recomandat pentru ca scade energia si incetineste metabolismul, astfel ca ceea ce consumi se transforma repede in rezerva de grasime. Mai mult, trebuie sa stii ca sedentarismul dauneaza grav sanatatii. Studiile au aratat ca diabetul este legat mai mult de sedentarism decat de ceea ce consumi”, explica Gianluca Mech.

5. Decat mult si prost, mai bine putin si de calitate

“Tot timpul calitatea trebuie sa primeze, in special de Sarbatori cand lumea gateste prea mult si cand esti tentat sa gusti din toate. Le recomand tuturor sa puna masa de Paste alimente mai putine, dar ce contin ingredientele cele mai bune. Pot fi alimente scumpe, bio, pe care nu le consumam in fiecare zi, dar care, acum, la o ocazie atat de speciala, pot fi alese pentru a ne bucura de gustul lor si de sanatatea pe care ne-o ofera. Masa de Paste trebuie sa fie o ocazie in care ne bucuram de viata alaturi de cei dragi, si nu de a avea probleme de sanatate”, completeaza nutritionistul Gianluca Mech.

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor.

Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.