Cum se strică dinții în somn!

Somnul suficient este deosebit de important inclusiv pentru sănătătea dinților. Există anumite situații în care dantura are de suferit, pe termen lung, din pricina somnului agitat. Și, invers, dinții și gingiile netratate duc la un somn neodihnitor. Deci este un cerc vicios.

În timpul somnului, producția de salivă se reduce cantitativ, ceea ce le oferă bacteriilor șansa de a prolifera. Tocmai din această cauză, e posibil să apară senzația de gură uscată sau respirația urât mirositoare.

Având în vedere aceste aspecte, este foarte important periajul de seară, efectuat corect și însoțit de mijloace secundare de igienă cum ar fi folosirea aței dentare sau clătirea cu apă de gură. De asemenea, ar trebui să păstrați o sticlă de apă lângă pat pentru a vă rehidrata pe tot parcursul nopții.Lipsa somnului și sănătatea orală

O persoană ar trebui să doarmă cel puțin șapte sau opt ore pe noapte, neîntrerupt. Cercetătorii au descoperit chiar o legătură între lipsa de somn și bolile parodontale.

Un studiu de la Universitatea din Osaka a descoperit că persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte au un risc crescut de apariție a bolii parodontale. Motivul din spatele acestei conexiuni este acela că lipsa somnului contribuie la creșterea inflamației, un simptom asociat cu bolile parodonțiului marginal.

Pentru că Zâmbetul sănătos este cel mai frumos vezi aici FORAMEN, gama completă de îngrijire orală pentru toată familia

Modul în care dormi și posibilele afecțiuni

Dacă sforăiți sau suferiți de apnee în somn, există șanse și mai mari ca afecțiunile dentare să apară. Acestea includ o gură uscată, carioactivitate crescută, respirație urât mirositoare, precum și bruxism care poate duce la tulburări ale articulației temporo-mandibulare.

Acest lucru va cauza probabil abrazia patologică a suprafețelor dinților și va avea ca rezultat contracția anormală a musculaturii masticatorii. S-ar putea să observați chiar dureri de cap, dureri de gât şi fracturi limitate în smalț ale dinților. Toate acestea ar putea să perturbe somnul, ceea ce înseamnă mai puține ore de somn de calitate.

Leziunile carioase complicate cu pulpite acute totale pot fi foarte dureroase și pot afecta somnul, durerea ținând pacientul treaz. Tocmai de aceea, aceste afecțiuni trebuiesc tratate urgent de către medicul dentist curant.

Material realizat cu sprijinul medicului stomatolog Adrian Mina

Foto Hepta