Curele de slabire pot accentua starile de depresie

Curele de slabire pot accentua starile de depresieIn ziua de azi, toata lumea vrea sa slabeasca si multi chiar au motive sa-si doreasca asta. Nimeni nu poate sa conteste ca, dincolo de componenta estetica, o greutate normala inseamna, in primul rand, sanatate. Cele mai multe persoane vor sa slabeasca pentru ca sunt de parere ca astfel viata lor se va schimba in bine, dar uneori, dietele pe care le urmeaza le fac sa se simta mai rau, mai frustrate si mai nemultumite, iar riscul de a dezvolta o depresie este mai mare in cazul lor, se arata intr-un nou studiu, potrivit dailymail.co.uk.
Cercetarea, realizata la University College London, a aratat ca industria de publicitate le transmite persoanelor care vor sa piarda in greutate ca vietile lor se vor schimba in bine daca sunt mai slabe. Din acest motiv, acestea se simt dezamagite, chiar furioase, cand descopera ca in viata lor nu s-a prea schimbat nimic in afara numarului de kilograme.
Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de aproximativ 2000 de persoane supraponderale si obeze, barbati si femei, cu varsta de peste 50 de ani. Persoanele care au participat la studiu au fost cantarite la inceput si au raspuns unor intrebari in legatura cu frecventa momentelor in care s-au simtit triste, singure si indiferente. Patru ani mai tarziu, 14% dintre voluntari au pierdut 5% din greutatea lor corporala, suficient, potrivit cercetatorilor, pentru a-si imbunatati starea de sanatate. Testele au aratat ca nivelul tensiunii arteriale si cel al grasimilor rele din sange au scazut, insa voluntarii au manifestat o stare proasta de dispozitie. Persoanele care au pierdut in greutate au fost cu 78% mai predispuse sa manifeste simptome ale depresiei, fata de cele care nu au slabit.
“Noi nu vrem sa descurajam pe nimeni sa incerce sa piarda in greutate, un lucru care inseamna beneficii fizice extraordinare, dar oamenii nu ar trebui sa se astepte ca pierderea in greutate sa le imbunatateasca instantaneu toate aspectele vietii”, a spus Sarah Jackson, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu.

 

Text: Alina Niculescu