Despre transformarea interioara prin yoga

Cred ca fiecare dintre noi  avem momente in care ne gandim la cum ar fi daca am lasa totul pentru o perioada, daca am renunta la viata noastra obisnuita si am pleca sa exploram lumea, sa traim experiente noi si sa ne descoperim in alt fel decat ne stim. Unii ajung sa transforme aceste ganduri in fapte, asa cum a facut Rezan.  Pentru a invata sa practice si sa predea yoga traditionala, Rezan a plecat intr-o lunga calatorie in Asia. Acum este profesor de Himalayan Hatha Yoga, Iyengar si Yin Yoga si a revenit de curand in Romania pentru a ne impartasi din experienta lui.Din India, in Nepal si Myanmar…

Pasiunea sa pentru yoga a inceput in urma cu 7 ani, pe vremea cand Rezan locuia in Thailanda. Ulterior, a decis sa plece intr-o calatorie initiatica pentru a descoperi si a intelege filosofia yoghina. Calatoria, care a durat 8 luni, a inceput in India, unde a practicat foarte multa yoga si a facut si o scoala pentru a deveni instructor de yoga. Din India, s-a indreptat catre Nepal unde a facut meditatie vipassana cu calugari budisti nepalezi, dupa care a ajuns in Myanmar, unde a aprofundat o alta latura a budismului diferita fata de cea din Thailanda. Astfel, Rezan a ajuns sa imbine cunostinte din diverse culturi si religii: hinduism, budism si ortodoxie.

Fara sa se gandeasca foarte mult la ce se va intampla, Rezan a plecat intr-o zi in aceasta calatorie si s-a intors transformat in sens pozitiv. A devenit mai calm si a invatat sa aprecieze tot ceea ce se intampla in viata lui. Calugarii budisti l-au invatat rabdarea si compasiunea pentru cei din jur, iar el a ajuns sa priveasca viata dintr-o alta perspectiva.

Yoga – uninunea dintre minte, trup si suflet

De curand, Rezan a revenit in Romania si a pus pe picioare proiectul Bodhi Yoga. “Bodhi” este un cuvant din limba Pali si inseamna “cel ce are cunostinte asupra tuturor lucrurilor”, iar Bodhi Yoga este un proiect de well-being care incorporeaza masajul traditional thailandez, yoga, tehnici de meditatie si retreat-uri nationale si internationale.

“Yoga inseamna uniunea dintre minte, trup si suflet.  Sensul cuvantului yoga, asa cum este inteles astazi, poate fi putin denaturat. Multa lume considera ca yoga inseamna doar exercitiu fizic. Yoga inseamna mai mult de atat, inseamna centrare, inseamna balansarea mintii si a sufletului impreuna cu respiratia si corpul.”, ne-a explicat Rezan.

Yoga are atat beneficii fizice, cat si mentale. Ne ajuta in ameliorarea anumitor afectiuni, poate fi practicata de catre sportivi sau persoane care au suferit accidentari, fiind o tehnica eficienta de recuperare. La nivel mental, “ne ajuta sa fim mult mai constienti de cum ne desfasuram viata de zi cu zi, ne ajuta sa ne conectam cu noi insine mai bine, sa ne detasam de evenimentele neplacute din viata noastra si sa ne redescoperim pe noi insine, daca am uitat cumva cine suntem. Prin exercitiul fizic pe care il faci, reusesti sa centrezi mintea, respiratia si corpul, sa elimini stresul, sa nu te mai focusezi pe evenimente din trecut sau din viitor, ci pe cele din prezent”, spune Rezan.Yoga se practica in general dimineata, la rasarit, cu fata catre est, sau seara, la apus. O sedinta de yoga dureaza in general 90 de minute si beneficiile se simt din prima.

Calatorii pentru practicarea yoga

Masajul traditional thailandez, ne-a explicat Rezan, “este o arta care a fost descoperita acum 2500 de ani, de catre doctorul lui Buddha. A plecat din India, unde insa traditia s-a stins. In schimb, a migrat catre Thailanda, unde a prins din nou aripi. Este un masaj energetic care implica efort din partea celui care ofera. Lucreaza si corpul energetic, nu doar corpul fizic. Masajul thailandez lucreaza pe meridiane si pe puncte energetice. Se mai numeste Hatha Yoga aplicata, deoarece implica foarte multe miscari din yoga. Eu o mai numesc yoga pentru oameni lenesi, deoarece terapeutul lucreaza foarte mult cu corpul pacientului.”

Anul viitor, Rezan va organiza si doua retreat-uri, pentru cei care doresc sa imbine pasiunea pentru yoga cu cea pentru calatorii. La inceputul anului 2016, va avea loc primul retreat in Chang Mai, Thailanda, un oras cu peste 700 de temple. Acolo, participantii vor putea practica yoga cu profesori internationali. In aprilie, va fi al doilea retreat, pe plaja unei insule din Indonezia.

Pe Rezan il puteti gasi aici.

Text: Bianca Badescu