Dovleacul – ce nu știai despre fructul minune al toamnei

dovleacul

Halloweenul a trecut, dar în fiecare casă a rămas cel puțin câte un dovleac sculptat sau decorat. Iată mai jos câteva informații utile și unele inedite care poate te vor face să privești altfel dovleacul, aceste fruct-minune de toamnă!

  • Din punct de vedere botanic, dovleacul este un fruct, pentru că se obţine din seminţe, însă, în bucătărie îl folosim atât ca ingredient pentru deserturi, cât şi pentru mâncăruri sărate, tocănite sau supe.
  • Dovezi arheologice şi botanice arată că dovlecii au fost printre primele plante cultivate, acum aproximativ 12.000 de ani. Primii dovleci cultivaţi erau mici, cu coaja tare şi creşteau  în zona în care se află acum Mexicul. În Egiptul antic erau considerate întruchiparea pământeana a zeiței Kolokassia.  
  • Atât forma cât şi dimensiunea dovlecilor poate varia în funcţie de soi, însă, în medie, un dovleac cântăreşte aproximativ 6 kilograme. Dovlecii giganţi pot depăși 450 de kilograme. Cel mai mare dovleac din lume a fost prezentat de un cultivator elvețian, Beni Meier. El cântărea nu mai puțin de 953,5 kg, un record elvețian și mondial.
  • Florile dovleacului sunt comestibile şi sunt considerate o delicatesă, mai ales în pregătirea salatelor. Datorită conținutului de vitamine C și E, acestea sunt antioxidanți ideali, protejând împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare.
  • Fiecare dovleac conţine în medie 500 de seminţe, bogate în fier şi folosite în diverse reţete culinare, dar şi pentru proprietăţile lor terapeutice, fiind un remediu eficient împotriva paraziţilor intestinali.  Semintele de dovleac sunt o sursă bună de fibre alimentare și de acizi grași nesaturați, care sunt buni pentru sănătatea inimii. În China, seminţele lor se folosesc la tratarea depresiei, iar în India se consideră că dovleacul ajută la prevenirea îmbătrânirii.
  • Este nevoie de aproximativ 35 de dovleci pentru a obține un litru de ulei din semințe de dovleac. Această specialitate din Austria și Slovenia este foarte benefică pentru sănătate: scade nivelul colesterolului și conține vitaminele A, E și K.
  • Dovleacul conţine aproximativ 90% apă, la fel ca rudele sale castravetele şi pepenele. Este una dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii, 100 de grame având doar 26 cal și nu conține grăsimi saturate sau colesterol, în  schimb este o sursă bogată de fibre dietetice, anti-oxidanti, minerale și vitamine. Este recomandat de dieteticieni în controlul colesterolului și în programelor de reducere a greutății.
  • Dovleacul depozitează multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, vitamina C și vitamina E. Vitamina A este un puternic anti-oxidant natural și este necesar organismului pentru menținerea integrității pielii. Are de asemenea un rol important în protejarea vederii.
  • Bogat în vitamine din complexul B, cum ar fi folatii, niacina, vitamina B-6 (piridoxină), tiamină și acid pantotenic. Este, de asemenea, o sursă bogată de minerale precum cupru, calciu, potasiu și fosfor.

Text Cristina Dudău

Foto Hepta