Dureri articulare? Iata ce boli grave pot ascunde!

Durerile articulare, cunoscute in termeni medicali ca artralgie, apar ca urmare a lezarii sau inflamatiei articulatiilor si, pe langa faptul ca induc o stare de disconfort majora ce poate interfera cu activitatile zilnice, netratate, pot conduce pana la pierderea totala a functionalitatii, caz in care avem de-a face cu infirmitatea sau handicapul.



Cauzele durerilor articulare

Principala cauza ce conduce la degradarea articulatiilor este deficienta nutritionala a acestora si lipsa miscarii, accentuate pe fondul inaintarii in varsta si schimbarilor meteorologice. Prin urmare, preventia este obligatorie iar tratamentul afectiunii, cu atat mai mult cu cat este adoptat in stare incipienta, poate face minuni, avand in vedere ca este o problema de sanatate ireversibila.

Iata top 3 recomandari pentru articulatii sanatoase!

Boli care stau la baza durerilor articulare

In functie de cauzele durerilor articulare, acestea se pot manifesta periodic sau pe toata durata vietii. Infectiile, traumatismele, entorsele si stresul ca urmare a utilizarii excesive pot afecta articulatiile, alaturi de afectiuni ale tendoanelor si ligamentelor sau deteriorarea cartilagiului. Insa, artralgia poate fi simptom al unor boli grave, astfel ca se recomanda consultul medical inca de la primele semne de durere. Artrita este cea mai frecventa cauza, formele sale, osteoartrita afectand la nivel mondial peste 150 de milioane de oameni, iar poliartrita reumatoida, peste 21 de milioane de persoane. De asemenea, bursita, guta, osteoporoza, osteomielita, reumatismul articular si anumite boli autoimune, categorie din care face parte lupusul si psoriazisul, sunt cauze care stau la baza durerilor articulare.

Sfaturi si remedii naturale contra durerilor articulare

Cu toate ca am crede ca miscarea cauzeaza articulatiilor, nu este nici pe departe asa. Exercitiile fizice contribuie la lubrifierea si la stimularea metabolismului la nivelul articulatiilor si astfel creste puterea de absorbtie a nutrientilor. Totodata, intareste muschii si impiedica presiunea sa cada direct pe articulatie. Alimentatia bogata in calciu, vitamina D, magneziu si acizi grasi omega-3 contribuie imbunatatirea conditiei si functionarii articulatiilor. Consumati lactate si peste de cel putin 3 ori pe saptamana si renuntati la alcool si tigari. Pe de alta parte, evitati expunerea la frig si umiditatea dar si schimbarile bruste de temperatura si suprasolicitarea mecanica a articulatiilor. Durerea articulatiilor poate fi ameliorata temporar cu antiinflamatoare nesteroidiene si analgezice si prin aplicarea pe zona cu probleme a compreselor reci sau cu gheata sau a gelului antiinflamator. Un alt remediu eficient este cura balneara sau cura heliomarina dar si baile realizate acasa, cu sare si uleiuri esentiale de rozmarin, ienupar sau lavanda.

Farmacistii Catena recomanda produsele Proenzi Artrostop Intensive si Movial Plus.

Text: Madalina Manole