Ghimbirul: 7 idei originale pentru a-l consuma

Este o planta erbacee originara din India considerata, inca de acum mii de ani, un adevarat miracol pentru sanatate, fiind folosita cu succes in medicina naturista. Este vorba de ghimbir, o planta a carei radacina previne, amelioreaza si trateaza o gama larga de afectiuni, si, in plus, este foarte aromata, fiind o adevarata desfatare a simturilor. Daca pana acum ati folosit ghimbirul doar sub forma de ceai sau doar alaturi de sushi, ei bine, iata cateva idei de asezonare care va vor stimula sa il consumati zilnic. Atentie, insa, caci ghimbirul are gust puternic si adaugat in cantitati mari devine intepator.

Ingredientele minune ale ceaiurilor de slabit

Beneficiile ghimbirului

Radacina de ghimbir contine o multitudine de uleiuri esentiale, fenoli, amidon, rasini si mucilagii, dar si potasiu, zinc, magneziu, calciu, cupru si vitaminele B6, C si D. Este folosita pentru combaterea durerilor in gat, a simptomelor de gripa si raceala, ameliorarea astmului si a afectiunilor respiratorii, ca adjuvant in tratamentul gastritei acide, anemiei, reumatismului sau frigiditatii, dar si pentru prevenirea raului de inaltime, raului de mare sau raului de miscare. Totodata, scade colesterolul si tensiunea arteriala, fiine eficient in prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumul ghimbirului curata ficatul si caile urinare, trateaza frigiditatea, balonarea, febra, greata si inhiba senzatia de voma, fiind recomandat si femeilor insarcinate. Pe de alta parte, ghimbirul energizeaza si este un aliat de nadejdee in curele de slabire, deoarece stimuleaza metabolismul, favorizeaza eliminarea toxinelor si grabeste arderea grasimilor. In plus, actioneaza asupra celulelor canceroase si impiedica dezvoltarea acestora, intarind, totodata, si sistemul imunitar.

Alimente care ne feresc de raceala si gripa

Suc de fructe cu ghimbir

Sucurile de fructe sunt o optiune minunata pentru a ne hidrata si hrani organismul, cu atat mai mult cu cat sunt baute dimineata, la micul dejun. Prepara-ti in blender sau in storcator reteta ta preferata si adauga o bucatica mica de ghimbir, vei optine un adevarat medicament energizant si revigorant. Se asezoneaza de minune cu sucul de morcovi, mere, portocale, mandarine si grepfrut.

Smoothie cu ghimbir

Daca iti place sa-ti incepi ziua cu un piure fresh de fructe, noi iti recomandam sa dai viata smoothie-ului tau adaugand o lingurita de ghimbir ras. Aroma sa usor picanta merge de minune cu smoothi-ul de capsuni, mango, portocale dar si de varza creata.

Sucuri care vindeca durerile de cap

Compot de mere cu ghimbir

Ghimbirul nu doar ca da o aroma deosebita compotului de mere dar ii si intensifica savoara, transformandu-l intr-un adevarat deliciu. Se adauga cateva bucatele spre finalul prepararii compotului de mere si se mai lasa sa fiarba cateva minute.

Sos pentru salata cu ghimbir

Orice salata din frunze verzi va fi ridicata la rang de delicatesa culinara daca se vor adauga si cateva picaturi de sos de ghimbir. Trebuie sa razuiesti o bucata mica de radacina de ghimbir si sa o amesteci cu ulei de masline, suc de lamaie, sare de mare, piper negru si miere, de preferat miere de lavanda.

Top 7 ceaiuri pentru o digestie usoara

Ceai de ghimbir

Probabil cea mai comuna reteta intalnita, cel putin la noi in tara, este ceaiul de ghimbir. Fie ca este preparat din pliculete de ceai, fie direct din radacina, este cea mai simpla modalitate de a-ti imuniza si energiza organismul. In apa care fierbe puteti adauga si cateva felii de lamaie pentru a obtine un gust mult mai placut si, la final, sa indulciti cu miere.

Prajeli cu aroma de ghimbir

Toaca marunt sau piseaza in mojar cateva bucati de ghimbir si adauga-le la inceputul procesului de prajire, odata cu uleiul si usturoiul. Vei obtine un preparat, indiferent ca este vorba de legume sau de friptura, cu o aroma usor orientala.

Retete de sucuri verzi care ard caloriile in exces

Piure sau sote de legume cu ghimbir

Ghimbirul proaspat poate fi un acompaniament minunat pentru piureurile de legume dar si pentru legumele sote. Se taie bucati si se prepara alaturi de celelalte legume, fie se fierbe pentru piure, fie se inabuseste pentru sote, si rezultatul va fi, garantat, pe placul si celor mai pretentioase gusturi. Se asezoneaza perfect cu piureul de cartofi dulci, de napi, de dovleac, de linte si de morcovi.

Text: Madalina Manole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *