Meniu pentru indragostiti, propus de trei Chefi: „Fara usturoi de Sfantul Valentin!‟

Cei trei jurati de la „MasterChef‟, Samuel Le Torriellec, Razvan Exarhu si Liviu Popescu, ne-au acordat un interviu mustind de sfaturi culinare, pornind de la zicala care spune ca „dragostea trece prin stomac‟. Iata propunerile lor delicioase pentru un meniu complet de Ziua Indragostitilor, dar si parerea fiecaruia despre locul femeii in marile bucatarii ale lumii.



Tonica: Azi, de la ora 20:30, la ProTV, debuteaza primul episod din sezonul 7 al emisiunii „MasterChef‟, iar maine, pe 14 februarie, este Sfantul Valentin, urmeaza Dragobete, pe 24 februarie, dupa care 1 si 8 Martie, deci tot atatea motive pentru a celebra iubirea. Pentru ca se spune ca „dragostea trece prin stomac‟, le puteti recomanda indragostitilor un aperitiv, un fel principal si un desert potrivite pentru o ocazie romantica?

Lucian Popescu: In ceea ce priveste aperitivul, ar trebui sa fie pregatit unul pentru ea si unul pentru el, ca sa poti face sharing (sa imparti – n.r.) cum se poarta acum. Pui aperitivul pe un platou si ea isi alege ceva, iar el la fel. Cred ca pentru ea ar fi potrivit un tartar sau mai multe din carne de peste, iar pentru el un tartar de vita.
Samuel Le Torriellec: La restaurantul L’Atelier am facut un meniu pentru el si pentru ea, cu un antreu cu peste pentru ea, iar pentru el cu carne rosie. Insa important este ca cei doi trebuie sa interactioneze in timpul mesei, pentru ca este vorba despre indragostiti.
Razvan Exarhu: Pentru felul principal de Sfantul Valentin trebuie neaparat sa avem rosu in farfurie, pentru ca oamenii iubesc simbolurile de genul acesta. In orice caz, fara usturoi de Sfantul Valentin! Pentru ca altfel devine putin complicat. Trebuie sa fie un preparat usor, pentru ca nu e cazul sa adormim, ar fi bine sa si dansam dupa aceea, sa conversam, sa nu ne cada capul pe masa dupa ce am mancat un platou haiducesc sau boieresc.
S. L. T.: Poate ca va fi si o noapte agitata…
R. E.: Mai degraba putin peste, legume, o salata mai consistenta.


T: Ajungem si la desert. Ce ar fi potrivit?

S. L.T.: Eu fac un desert pentru doua persoane, cu un pic de capsuni, cu ciocolata, pentru ca 90% din oameni prefera ciocolata. Clar, trebuie sa fie ciocolata neagra, pentru ca este si un pic afrodiziaca, cu sampanie, putina foita de aur. La francezi, desertul este foarte important…
R. E.: Deci in Franta aveti nevoie de afrodiziace? Noi, in Romania, nu avem nevoie de afrodiziace. (rade)

T: Exista aceasta idee ca in marile bucatarii ale lumii barbatii isi gasesc mai usor locul decat femeile. Ce credeti ca le lipseste femeilor pentru a se regasi mai des in ipostaza de Chefi?

R. E.: Munca intr-o bucatarie de restaurant este foarte dificila, chiar dura. La nivel de interactiune umana, in bucatarie apare fenomenul de hartuire, de bullying, cum se spune in engleza. Este vorba despre o munca istovitoare, plus ca mediul este populat, in general, de masculi. Este, intr-adevar, o munca dura, pe de alta parte se spune ca femeile au mai multe papile gustative decat barbatii, deci ca simt gusturile mult mai bine. Eu sunt de parere ca ar fi nevoie de mai multe femei in bucatarie, pentru ca ar fi si mai multa pace. Nu cred ca e posibil deocamdata, dar mi se pare o idee buna.

3 deserturi delicioase cu putine calorii

S. L.T.: Eu tot timpul am lucrat alaturi de femeie si intotdeauna am vrut sa lucrez cu femei. Dar ca sa lucrezi impreuna cu femei, cred ca trebuie sa fii jumatate barbat, jumatate femeie. Pe de alta parte, pentru o femeie este dificil sa lucreze intr-o bucatarie cu 50 de barbati, pentru ca trebuie sa fii extrem de puternica. In bucatarie nu este o joaca, ci este ca la armata.
R.E.: Este nevoie de un fel de Ecaterina Teodoroiu.
L. P.: E si un altfel de limbaj intre barbatii care lucreaza intr-o bucatarie, unde nu mereu isi au loc politeturile, mai ales cand esti stresat si trebuie sa scoti multe preparate la timp. Si, atunci, limbajul este mult mai abrupt. Pe langa tensiunea psihologica, apare si acest neajuns.
S.L.T.: Trebuie insa spus ca atunci cand o femeie este foarte buna in bucatarie, este mult mai dura decat un barbat.

T: Care credeti ca sunt atributele unui fel de mancare echilibrat?

L.P.: Este dificil de spus, pentru ca fiecare are gusturi diferite. Dar exista si gusturi comune, unde ne intalnim. Cred ca un fel de mancare echilibrat este cel care nu te face sa te simti obosit, plin.
S.L.T.: Important, din punctul meu de vedere, este sa mananci mai putin, chiar daca asta inseamna sa mananci de 4 sau de 5 ori pe zi, dar sa mananci lucruri foarte gustoase.

T: Cum sta treaba cu sarea si piperul intr-o bucatarie? Pentru ca si in primul episod al noului sezon „MasterChef‟, concurentii sunt de parere ca mancarea pe care o prepara are sare si piper, dar dupa propriul gust, in timp ce juriul considera ca preparatele nu au atata cat este nevoie pentru a fi gustoasa.

R.E.: Nu exista „pe gustul tau‟ in bucatarie. La „MasterChef‟ sau intr-o bucatarie trebuie sa vii cu un gust perfect in farfurie, echilibrat. Trebuie sa gusti pana esti sigur ca este perfecta. Gusti si de o mie de ori, dar in momentul in care ai venit cu farfuria in fata juriului, nu trebuie sa existe nicio hiba.

T: Nu ati simtit nevoia in juriul emisiunii „MasterChef‟, alaturi de voi, si de un jurat de sex feminin?

R.E.: Nu cred, pentru ca avem noi ochii migdalati. (rade)
L.P.: Plus ca daca incepem sa vorbim noi toti si mai aveam si o doamna langa noi, emisiunea nu se mai termina in veci.

T: Ca sa parafrazez un alt citat celebru, in dragoste si in bucatarie este chiar totul permis?

R.E.: In ceea ce ma priveste, nu cred ca este totul permis. Cred ca nu este permis sa uiti de disciplina, de logica, de intuitie si, mai ales, de respect fata de reguli. Lucrurile nu se fac oricum. Exista ceva ce inveti si, dupa aceea, nu mai poti sa mai faci altfel. Exista o baza de la care toata lumea pleaca, apoi mai poti sa si improvizezi. Dar locul in care toata lumea se intoarce este scoala de bucatarie. Practic sunt doua mari scoli pe lumea asta: cea franceza si cea asiatica. Si de aici pleaca totul.

Trucuri in bucatarie care te ajuta sa economisesti timp si bani

S.L.T.: In Franta avem scoli unde inveti bucatarie, spre deosebire de Romania, unde nu prea exista. Ce este cel mai important si daca lucrezi intr-un rest de 1 sau 2 stele Michelin, ori fara nicio stea: clientul trebuie sa fie mereu foarte multumit. In Romania aproape nimeni nu era educat din acest punct de vedere, cand am venit aici. Dar, intre timp, s-au schimbat foarte mult lucrurile. Eu, la restaurantul unde fac meniul, merg mereu si intreb clientul daca i-a placut, cum a fost, interactiunea este cea mai importanta. Si cand faci un meniu, dupa 3-4 luni, tot la fel, vorbesti cu clientii, si adaptezi si in functie de ceea ce afli de la ei.

T: Traim intr-o lume cotropita de tehnologie, de social media. Multi Chefi importanti s-au declarat deranjati de fenomenul „food porn‟ (postarea de fotografii cu feluri de mancare apetisante pe retelele sociale, de multe ori pozele fiind realizate in restaurnate, cu telefonul mobil, considerandu-se ca o astfel de preocupare interfereaza cu placerea de a savura preparatele – n.r.). Voi ce parere aveti?

S.L.T.: Cu sau fara „food porn‟, pentru mine, ca Chef, este important ca in farfurie sa avem baza, gust, aspect, cel mai bun produs, indiferent daca este vorba despre mancare frantuzeasca, romaneasca, asiatica, mexicana etc.
R.E.: Cred ca aceasta este o problema, care exista si in Romania, pentru ca lumea sa uita si judeca mancarea doar vizual. Gustul nu ajunge la telespectator. Si asta se intampla si cu aceasta emisiune. Si atunci este sarcina juratului sa descrie preparatul, sa-l explice, sa-l faca inteles. Asta iti arata ca o fotografie poate sa-ti spuna foarte multe lucruri, cu atat mai mult cu cat exista si multe tehnici de manipulare a aspectului, astfel incat o mizerie poate sa treaca drept o mancare serioasa. Aici intervine gustul si felul in care intelegi ceea ce mananci. Fenomenul „food porn‟ este o poveste despre vizual. Mancare se situeaza, in acest caz, in cu totul alta parte, nu tine, in opinia mea, de modul in care arata farfuria. Gustul este cel mai important.
S.L.T.: Bucataria a devenit trendy. Toata lumea vrea sa faca repede bani, fara sa aiba experienta. Ok, faci bani timp de sase luni, un an. Dar ce inseamna sase luni din viata? Pe mine nu ma intereseaza in primul rand banii. Ci ma intereseaza inainte de toate parerea clientilor, a prietenilor. Apoi vin si banii, dupa mancare.

T: Daca ar fi sa va alegeti o pedeapsa, pentru ca faceti atatia concurenti sa planga, sa sufere in bucatarie, care ar fi aceea?

R.E.: Cred ca in ceea ce priveste, sa impaturesc sarmale ar fi canon de la biserica.
S.L.T.: Pentru mine nu conteaza. Sa toc vinete pentru salata sau sa impaturesc sarmale in foi de vita, nu consider ca este o pedeapsa. Nu exista ceva ce m-ar pune cineva sa fac in bucatarie si sa nu-mi placa.

Text: Oana Baltoc