Mituri si adevaruri despre afectiunile dentare

Mituri si adevaruri despre afectiunile dentare - Principala 2In Romania, statisticile referitoare la sanatatea dentara nu sunt deloc imbucuratoare, studiile evidentiind faptul ca romanii acorda o importanta mult prea mica acestui aspect. Peste 80% dintre romani au probleme dentare, cel mai frecvent intalnita fiind caria dentara. Sanatatea dintilor se afla intr-o stransa legatura cu sanatatea intregului organism, motiv pentru care nu doar latura estetica trebuie luata in considerare. Pe langa indiferenta afisata, o influenta negativa vine si din partea numeroaselor mituri existente in popor, mituri pe care le demontam mai jos, reliefand, totodata, adevarul despre afectiunile dentare.


Detartrajul sensibilizeaza dintii

Fals! Detartrajul nu intervine asupra sanatatii dintilor, fiind o metoda sigura si sanatoasa de a indeparta tartrul, adica placa bacteriana, responsabila de aparitia cariilor.

Dulciurile cauzeaza carii

Adevarat! Insa cariile nu sunt provocate doar de consumul dulciurilor, ci si de multi alti factori cum ar fi igiena precara, consumul in exces de carbohidrati si bauturi acidulate sau fumatul. Toate acestea conduc la o crestere a nivelului de bacterii din cavitatea bucala, bacterii ce ataca smaltul dintilor si favorizeaza aparitia cariilor.

Putem detecta singuri cariile

Fals! In momentul in care cariile devin vizibile sau le simtim, inseamna ca au atins dimensiuni foarte mari si sunt necesare tratamente mai complexe care pot ajunge pana la devitalizarea dintelui. Din acest motiv, trebuie sa vizitam cel putin o data pe an medicul stomatolog pentru a efectua un control de rutina.

Dintii apropiati sunt predispusi cariilorMituri si adevaruri despre afectiunile dentare sec - dintii apropiati 2

Adevarat! Din cauza spatiilor inguste existente intre dinti, alimentele pot ramane blocate si, fara o curatare amanuntita, cu ata dentara si apa de gura, cariile se pot instala usor.

Dintii de lapte nu trebuie tratati

Fals! Cu toate ca acestia se schimba, ei trebuie tratati; in caz contrar, infectia se poate extinde si afecta sanatatea dintilor definitivi.

Alimentele foarte reci sau fierbinti afecteaza dintii

Adevarat! Daca devine obicei, acest fapt sensibilizeaza peste masura dintii si le ataca smaltul, facilitand aparitia cariilor.

Parodontoza nu se trateaza

Fals! Parodontoza se opreste din evolutie daca se recurge din timp la tratamentul impus de medicul stomatolog.

Farmacistii Catena recomanda produsele Genera. Daca iti doresti o curatare eficienta a cavitatii bucale, atunci cu siguranta vei fi incantata de Apa de gura cu gust de menta de la Genera! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole