Ce pățește copilul tău dacă îi dai prea mult zahăr?

Este perioada Sărbătorilor, când copiii sunt „bombardați” cu dulciuri din toate părțile și în toate formele. Fie că sunt expuse în magazine sau că le văd pe TV, fie că sunt sub formă de băuturi sau chiar etichetate bio, toate produsele pentru copii conțin zahăr într-o măsură mai mare sau mai mică.

Copiilor le place să mănânce orice conține zahăr, însă un părinte responsabil trebuie să controleze pe cât posibil cantitatea care ajunge în organismul copilului său. Altfel, neglijența poate duce la grave probleme de sănătate pentru cel mic!

Un regim alimentar sănătos al copiilor este extrem de important pentru o dezvoltare optimă a întregului său organism. Studiile arată că, în zilele noastre, copiii consumă excesiv de mult zahăr, iar asta poate avea efecte devastatoare pentru dezvoltarea celor mici, atât din punct de vedere dentar, cât și în ceea ce privește starea sa generală de sănătate. Medicul stomatolog Adrian Mina explică exact care sunt pericolele.



Dinți cariați, rădăcini distruse, extracții

Regimul alimentar sănătos și optim pentru copii este cel în care zahărul se află în cantitate redusă. Principalele motive pentru care este important să reducem cantitatea de zahăr din alimentaţia copilului sunt atât de ordin dentar, cât și de ordin general. În primul rând, dentiția copiilor este mai repede afectată decât în cazul adulților pentru că dinții celor mici au rezistență scăzută la atacul zahărului. Structurile dentare ale copiilor sunt mai subțiri iar cariile apar mult mai repede. Odată apărute, acestea duc la inflamarea nervului ce va trebui îndepărtat. După îndepărtarea nervului, rizaliza (topirea) rădăcinilor se va face prematur, astfel că se va duce la extracția dintelui de pe arcadă iar dinții definitivi vor avea de suferit când vor apărea.

Infecții și probleme digestive

Nu doar asupra sănătății orale are consumul în cantități mari de zahăr efecte nocive, ci și asupra stării generale de sănătate a copilului.

În ceea ce privește starea generală de sănătate, apariția cariilor duce la complicații infecțioase cu răsunet asupra întregului organism. Pe lângă problema septică, aceste carii avansează rapid, determinând apariția durerilor și a unor deficiențe de masticație. Copilul nu se mai alimentează corect și apar problemele digestive și de creștere, organismul fiind privat de nutrienții necesari unei dezvoltări optime. Deci, pe lângă viitoarele probleme de aliniere dentară, care necesită diverse metode ortodontice de tratament, avem și probleme generale de sănătate cauzate de lipsa unei alimentații corecte și complete.

În final, dr. Adrian Mina vine și cu o recomandare pentru părinți cu privire la alimentația cât mai corectă a copiilor, astfel încât aceștia să se bucure de o dezvoltare cât mai armonioasă.

„Având în vedere concentrația crescută de zahăr din alimentele procesate, se recomandă o atenție sporită în alegerea acestora, precum și introducerea în alimentație a unui număr crescut de legume și fructe, pentru a favoriza o dezvoltare optimă”.

„Cea mai rea parte a sărbătorilor sunt băuturile dulci. Trebuie să fie evitate cât mai mult posibil. Dar dacă există un abuz în timpul perioadei, este mai bine să alternați lumina de sodă și nu lumina, pentru a nu obișnui copiii cu îndulcitori. Încercați pe cât posibil să preferați apa, mai ales dacă este cald.

Zaharoza este carbohidratul cu cel mai important rol cariogen, efectul acestuia intensificându-se atunci când este în contact cu placa dentară. Totodată este cel mai important zahăr alimentar pe care îl întâlnim în special în compoziția dulciurilor, produselor de cofetărie și fructelor confiate. Expunerea la zahăr crește riscul maxim de carie. De aceea, e recomandat consumul moderat de dulciuri și evitarea pe cât posibil a acestora între mese.

 

Text: Cristina Dudău