10 sfaturi pentru a combate stresul

Stresul reprezintă o problemă importantă a societății actuale și ne afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, pe plan mintal, fizic și emoțional. În activitatea profesională sau în viața personală, lucrurile nu se întâmplă întotdeauna așa cum ne dorim, astfel că pot apărea adesea stări de anxietate, neliniște, frustrare sau oboseală.

Din păcate, dacă nu este ținut sub control sau diminuat, stresul poate avea efecte grave asupra organismului. Gestionarea eficientă a stărilor de anxietate este cheia unui stil de viață sănătos și nici măcar nu este atât de greu de realizat. Iată câteva idei simple care îți pot fi de ajutor pentru întărirea forței emoționale și adoptarea unei perspective pozitive.



Activități fizice

Exercițiile fizice nu vor face stresul să dispară, dar au darul de a reduce o parte din intensitatea emoțională pe care o simți și de a limpezi gândurile. Exercițiile aerobice, mersul pe jos sau pe bicicletă, înotul și alergatul ajută la eliberarea substanțelor care controlează starea de bine, serotonina (sau „hormonul fericirii”), dopamina și endorfinele.

Preia controlul

Atunci când ai o problemă, când ceva te deranjează, trebuie să cauți o soluție. Pasivitatea nu face decât să accentueze starea de stres, de neputință și lipsă de control. Decizia de a acționa este în sine un generator al sentimentului puterii și este o parte crucială a găsirii unei soluții satisfăcătoare.

Acceptă ceea ce nu poți schimba

Dar nu în toate cazurile poți găsi o cale de acțiune pentru obținerea schimbării dorite. Dacă soluția nu stă în mâinile tale și orice ai face nu poți schimba o situație, trebuie să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le poți controla, renunțând să-ți faci gânduri rele pentru ceea ce nu stă în puterea ta. Timpul le rezolvă până la urmă pe toate.

Fii sociabilă

Ține alături familia, prietenii, colegii și persoanele cu care împărtășești pasiuni și interese comune. Dacă nu te conectezi cu oamenii, nu vei avea la cine să apelezi pentru ajutor și înțelegere. Activitățile împreună cu cei dragi oferă relaxare, destindere, amuzament și sentimente de apartenență, toate acestea fiind amelioratori ai stresului.

Alocă-ți timp pentru tine

Între activitatea de la locul de muncă, alergatul după cumpărăturile necesare traiului și îngrijirea copiilor, rămâne puțin timp pentru a ne ocupa pur și simplu de noi. Stabilirea unui program dedicat lucrurilor care îți plac și te relaxează, precum practicarea meditației, a unui hobby, distracția cu prietenii sau vizionarea unei piese de teatru, te va ajuta să diminuezi efectele stresului.

Provoacă-te

O anumită parte din stările de stres vine din lipsa încrederii în forțele personale. Astfel, stabilirea unor obiective și provocări, precum învățarea unei limbi străine, a unui program online sau a unui nou sport, te ajută să construiești încredere și să devii mai rezistent din punct de vedere emoțional.

Evită obiceiurile nesănătoase

Consumul de alcool sau cafea în exces și fumatul pot părea căi ușoare și la îndemână pentru a face față stresului. Cercetătorii îl numesc un „comportament de evitare”, preferat mai adesea de bărbați decât de femei, care apelează mai ușor la sprijin în cercurile sociale apropiate. Obiceiurile nesănătoase pot oferi, aparent, o eliberare de stres, dar nu vor face ca problemele să dispară, ci doar vor aduce altele noi.

Ajută-i pe alți oameni

Studiile arată că oamenii care îi ajută pe ceilalți, prin activități precum voluntariatul sau munca în comunitate, devin mai rezistenți pe plan emoțional. Pe lângă faptul că sprijinul oferit persoanelor care sunt în situații mai rele decât a ta te va ajuta să pui propriile probleme în perspectivă, vei observa că aceia care oferă mai mult, devin mai fericiți.

Muncește mai inteligent

Taskurile de la serviciu nu se vor termina niciodată. Oricât de tare ai trage, tot vor apărea mereu alte sarcini noi. Să te simți împovărat și frustrat nu ajută la nimic, pe când îndreptarea atenției, pe rând, cu răbdare, către acele acțiuni care produc cele mai importante efecte ar putea fi cel mai bun plan de bătaie.

Text: Arabela Boboc