Probleme in amor? Vai de sanatate!

Desi la prima vedere ar parea imposibil si incredibil, numeroase studii au ajuns la acelasi numitor comun, si au demonstrat ca relatia de cuplu ne poate influenta, in bine sau in rau, starea de sanatate.

Singure putem observa in jurul nostru, printre prietenii si cunostintele noastre, amprenta pe care o lasa calitatea relatiei de cuplu asupra lor. Aceasta amprenta poate insemna zambete si buna dispozitie sau, din contra, poate evidentia stari de tristete, anxietate si izolare. Iata, in continuare, cum nefericirea si neimplinirea din cuplu ne pot influenta sanatatea.



Boli cardiovasculare

Sociologii de la Universitatea de stat Michigan din Statele Unite ale Americii au realizat un studiu la care au participat 1200 de persoane casatorite, cu varsta intre 57 si 85 de ani.

In urma intrebarilor legate de fericire si a analizelor de sanatate, acestia au ajuns la concluzia ca persoanele care au avut o relatie conflictuala au fost mult mai predispuse dezvoltarii bolilor de inima. Acest studiu vine sa argumenteze o cercetare mai veche care acuza certurile constante din cuplu ca fiind responsabile de cresterea hipertensiunii arteriale.

Obezitate

Un studiu realizat in 2012 atesta ca intre obezitate si relatia de cuplu exista o reala legatura. Pe langa faptul ca relatiile de lunga durata implica obisnuinta si o oarecare lipsa de interes fata de partener, fapt ce se remarca prin importanta scazuta acordata siluetei, daca acestea sunt bazate pe relatii tensionate si certuri constante, favorizeaza acumularea kilogramelor in plus.

Iti doresti o relatie de cuplu profunda? Pune-i partenerului aceste 10 intrebari!

Explicatia vine din faptul ca tensiunea din cuplu determina organismul sa proceseze in mod defectuos grasimile provenite din alimentatie. Aceasta ar putea fi si explicatia pentru faptul ca, dupa un divort, majoritatea persoanelor slabesc.

Depresie si insomnie

O relatie neimplinita poate provoaca o simptomatologie foarte asemanatoare cu starea de anxietate si poate favoriza aparitia insomniei. Daca in locul fericirii se instaleaza disputele, sentimentele fata de partener scad in intensitate si incep sa iasa la iveala tot mai multe discordante intre cei doi, astfel incat depresia se va instala cu usurinta.

Totodata, un studiu axat pe conditiile aparitiei depresiei in cuplu a argumentat ca femeile inselate prezinta un risc de a dezvolta stari depresive de sase ori mai mare fata de o femeie care nu a experimentat aceasta traire.

Boli mintale

Sanatatea psihica este si ea afectata de nereusita unei relatii, sustine o cercetare  realizata de un grup de psihologi din Marea Britanie. Se pare ca ostilitatea, criticile permanente si lipsa aprecierilor au un impact negativ asupra psihicului. In plus, persoanele singure se bucura de o mai buna sanatate mintala fata de cele aflate in relatii conflictuale. Pe de alta parte, psihologii au decis ca cei care trec prin mai multe despartiri sunt mai afectati din punct de vedere psihic, decat cei care prefera sa ramana singuri si nu alearga dupa noi relatii.

Stres

Nemultumirile legate de partener si relatia de cuplu nesatisfacatoare conduc la modificari hormonale esentiale, primul rezultat fiind cresterea dramatica a nivelului de stres in organism. Un studiu publicat in anul 2009, in Journal of Sexual Medicine, sustine ca sexul este o buna cale de combatere a stresului, cuplurile care il practica cu regularitate fiind mult mai fericite si mai multumite de relatie.

Semne ascunse ale stresului

Pe de alta parte, un alt studiu dezbatut in Annals of Behavioral Medicine, puncteaza ca neintelegerile din cuplu cresc nivelul de cortizol, un hormon secretat ca raspuns la stres, si influenteaza in mod negativ activitatea la locul de munca. O metoda de reducere a stresului, conform cercetatorilor de la Univesritatea din Carolina de Nord, este imbratisarea intre parteneri. Acest gest stimuleaza secretia oxitocinei, un hormon responsabil cu inducerea starii de bine.

Atentie! Nemultumirile legate de relatia de cuplu slabesc imunitatea si ingreuneaza recuperarea medicala dupa o boala.

Text: Madalina Manole