Ouăle sunt dăunătoare sau superalimente?

Părerile referitoare la consumul de ouă sunt împărțite. Dacă unii sunt de părere că ouăle afectează în mod negativ sănătatea, alții le descriu drept superalimente. Care este însă adevărul?

Ouăle, bogate în aminoacizi esențiali

„Ouăle sunt considerate superalimente din punctul de vedere al aminoacizilor esențiali pe care îi conțin. Aminoacizii esențiali sunt cei pe care organismul nostru nu îi poate produce singur, astfel că e nevoie să îi obținem prin alimentație. Din acest motiv, ouăle au o valoare biologică foarte mare”, spune nutriționistul italian Gianluca Mech.

În plus față de acești aminoacizi esențiali, ele mai conțin:

  • Grăsimi mono- și polinesaturate
  • Omega 6 și Omega 3
  • Colină, care ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge și protejează funcția hepatică. De asemenea, este importantă pentru buna funcționare a sistemului nervos. Consumul regulat de ouă este asociat cu performanțe mai bune ale creierului
  • Metionină și cisteină, antioxidanți prețioși care combat acțiunea radicalilor liberi
  • Vitaminele A, D, E, K
  • Minerale importante precum fier, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, magneziu.

Câte ouă e recomandat să mâncăm?

Ei bine, în ciuda faptului că sunt atât de bogate în aminoacizi, vitamine și antioxidanți, trebuie să ținem cont de faptul că ouăle trebuie consumate cu măsură.

„Este indicat să nu consumi mai mult de patru sau cinci ouă pe săptămână. Iar pentru sportivi, maximul urcă la 6-7 ouă pe săptămână”, recomandă specialistul.

Cum e bine să gătim ouăle?

Cu siguranță există moduri mai sănătoase și altele mai puțin sănătoase de pregătire a meselor ce conțin ouă. Ouăle se pot mânca fierte sau poșate. Le putem consuma ca atare, la micul dejun, sau le putem adăuga în salate. E recomandat să evităm însă prăjirea lor în ulei. Putem, de asemenea, să optăm pentru o omletă de albușuri.

Natura a oferit dintotdeauna omului soluții pentru o viață sănătoasă. Remediile de la Naturalis  le găsiți și  pe  site-ul Catena.

Text Cristina Dudău