Pleci la job? Ai grija ce mananci la micul dejun

Inca de mici am invatat ca atunci cand iesim in lume si interactionam cu alti oameni, este foarte important modul in care ne prezentam. Pe langa a fi ingrijiti si curati, plus modul in care ne imbracam in functie de ocazie, foarte important este sa nu avem o respiratie urat mirositoare sau un miros corporal neplacut.

Daca mai avem si o profesie care presupune foarte multa interactiune cu alti oameni, este esential sa fim atenti la ceea ce mancam inainte de a merge la munca. Iata care sunt alimentele si bauturile care ar trebui eliminate de pe lista in timpul unei saptamani de lucru.



Ceapa si usturoiul

Cu totii stim ca ceapa si usturoiul sunt niste legume foarte folosite in diverse feluri de mancare, avand calitatea de a le face foarte gustoase, dar care, in acelasi timp, dau un miros neplacut si persistent respiratiei noastre. Acestea contin alicina, o substanta care se transforma in compusi sulfurosi care sunt eliminati din corp prin respiratie, transpiratie si gaze intestinale. Exista diverse metode considerate eficiente pentru a neutraliza aceste mirosuri: consumul de lapte, de boabe de cafea sau patrunjel. Totusi, nici cu ajutorul acestora nu vom elimina complet mirosurilor, asa ca este de evitat sa consumam alimente care contin ceapa si usturoi inainte de munca.

Cafeaua

Urmatoarea pe lista  noastra este cafeaua, lucru care stiu ca te va surprinde, mai ales ca cei mai multi oameni au obiceiul, transformat in tabiet de cele mai multe ori, de a consuma licoarea magica pentru alungarea somnului in fiecare dimineata. Ei bine, cafeaua usuca gura, reducand fluxul de saliva, lucru care incurajeaza proliferarea bacteriilor, proces din care rezulta un miros neplacut al respiratiei. La fel se intampla si cu alcoolul. In plus, atunci cand alcoolul este metabolizat se transforma in acetaldehida, substanta care da un miros neplacut transpiratiei.

Fasolea si cerealele integrale

Oricine a consumat fasole boabe, in diverse forme, stie ca aceasta provoaca flatulenta. Fasolea contine foarte multe fibre, pe care corpul nu le poate procesa rapid, prin urmare ne balonam si facem gaze la stomac. In aceeasi categorie intra si lintea si cerealele integrale. Prin urmare, daca vrem sa evitam eliminarile spontane de gaze neplacut mirositoare la birou, este de evitat sa consumam astfel de alimente chiar si cu o zi inainte de a merge la serviciu.

Cruciferele

Varza, broccoli, conopida si varza kale, iata o lista de legume despre oricine poate spune cu mana pe inima ca sunt foarte sanatoase si gustoase atunci cand sunt preparate cum trebuie. In plus, toate legumele numite generic crucifere sunt niste alimente foarte sanatoase si in acelasi timp foarte bogate in fibre, cu care se hranesc bacteriile ce produc metan. Ei bine, din aceasta cauza, dupa consumul de crucifere, respiratia sau transpiratia noastra poate mirosi a metan, ceea ce nu este tocmai placut. In plus, acestea provoaca si ele flatulenta.

Fructoza si lactoza

Zaharurile naturale intalnite in fructe si lactate, precum si sorbitolul, un indulcitor artificial, provoaca de asemenea flatulenta. Nu este nevoie sa renuntam complet la aceste alimente, dar este important sa le consumam in cantitati mici.

Brain fog

Dincolo de alimentele responsabile de mirosuri neplacute pe care le putem degaja, exista si alimente care provoaca probleme de concentrare.

Glutenul, care se gaseste in toate preparatele ce contin faina, cum ar fi painea, pastele, prajiturile etc., este asociat cu o afectiune numita „brain fog” („ceata pe creier”), care se manifesta prin probleme de concentrare, memorie si motivare. Aceasta ceata cerebrala este semnul unei inflamatii a creierului. Daca te confrunti cu aceste probleme la munca, ar fi indicat sa iti schimbi dieta si sa elimini pe cat posibil glutenul din alimentatie.

La fel stau lucrurile si in cazul zaharului. Chiar daca iti da rapid energie si ai tendinta de a consuma dulciuri mai multe in conditii de stres, trebuie sa stii ca energia provenita din zaharuri nu tine mult, iar pe termen lung are efecte daunatoare.

Text: Bianca Badescu