Scapa de efectul yo-yo

Pentru a evita aparitia efectului yo-yo, trebuie sa invatam sa slabim sanatos si sa respectam un regim de viata echilibrat. Pentru a contrabalansa acest efect nedorit, nu trebuie sa slabim brusc si nici sa ne dorim asta. Renuntati, asadar, la dietele drastice si mancati sanatos in mod constant! Iata ce este de facut!



Ce este efectul yo-yo?

Efectul yo-yo este efectul de ingrasare dupa o slabire brusca. Acest efect a fost denumit dupa jucaria yo-yo (un disc prins cu o ata) pe care o arunci si revine la forma initiala. Practic, efectul yo-yo presupune slabirea brusca, urmata de o noua ingrasare, cu cateva kilograme in plus.

De ce se produce efectul yo-yo?

Se produce ca urmare a faptului ca organismul este foarte stresat si atat de privat de nutrienti, incat, eliminand foarte multe kilograme intr-o perioada scurta de timp, tinde sa acumuleze aceste kilograme pentru ca o constientizeaza ca pe o chestiune de supravietuire si lupta sa se protejeze. Practic, este o forma de protectie a organismului pe care noi nu o apreciem si consideram ca propriul nostru organism ne saboteaza oarecum cand, de fapt, el doar se protejeaza.

Care sunt riscurile pentru sanatate?

Riscurile nu sunt neaparat ale efectului yo-yo, cat ale intregului sistem de gandire. Sigur ca si ingrasarea, ca si slabirea brusca, are riscurile ei. Sunt aceleasi riscuri ca si in cazul unui regim de viata nesanatos: afectiuni cardiovasculare, afectiuni digestive, toate afectiunile care vin odata cu asimilarea kilogramelor in plus. Nu exista un risc concret, exista un risc pentru intreaga stare de sanatate a organismului.

Cum se poate preveni aparitia efectului yo-yo?

Aparitia efectului yo-yo poate fi prevenita printr-o slabire inteligenta. Nu printr-o slabire brusca sau o slabire extrem de restrictiva, ci printr-un stil de viata sanatos. Ca sa contrabalansam efectul yo-yo, nu trebuie sa slabim brusc si nici sa ne dorim asta.

Cum poate fi combatut acest efect in urma unei diete hipocalorice?

Dieta hipocalorica inseamna sa mancam mai putine calorii decat consumam. Facuta inteligent, la recomandarea unui specialist, poate fi o dieta care sa duca la slabire fara efect yo-yo. Dieta hipocalorica poate fi o dieta sanatoasa daca este urmata cu atentie, respectand regulile unui stil de viata sanatos.

Ne oferiti un model de meniu specific acestui tip de dieta, tinand cont si de sezon?

Dimineata − se mananca proteo-lipidic: proteine si grasimi din oua, avocado, nuci, seminte, migdale, caju, lactate;

Gustarea de la ora 11.00 – un fruct sau o mana de seminte;

Pranzul − trebuie sa fie intotdeauna proteic: carne, lapte, fasole, mazare, linte, naut, insotite de o salata de legume.

Atentie: Nu mancati niciodata carne cu cartofi, cartofi cu paine sau alte combinatii indigeste! Cantitatea conteaza, dar combinatiile conteaza si mai mult!

Gustarea de la ora 16:00 – fruct, nuci, seminte sau un baton sanatos. Alternam, in functie de prima gustare de dimineata;

Cina − intotdeauna glucidica: salate, paste cu sos rosu, legume la tigaie, orez basmatic, nu mai tarziu de ora 20.00.

Text: Alexandra Lupu