Sensibilitatea dentara: factori de risc

Sensibilitatea dentara 1_resultTi se intampla des ca, atunci cand musti dintr-un aliment rece, fierbinte sau dulce, sa resimti o durere intensa la nivelul dintilor? Daca da, atunci cu siguranta te confrunti cu sensibilitatea dentara, o problema care afecteaza trei din zece romani. Aceasta nu este considerata o boala in sine, insa manifestarile sale sunt extrem de neplacute si, pe termen lung, inhiba anumite pofte culinare. De exemplu, persoanele care se confrunta cu hipersensibilitate dentara de obicei evita sa manance inghetata, una din marile placeri ale verii.



Cauzele sensibilitatii dentare

Cea mai frecventa cauza a durerii dentare este retragerea gingiilor de pe dinti si descoperirea dentinei, o zona ce contine numeroase terminatii nervoase. Pe de alta parte, subtierea smaltului si uzura suprafetei dentare pot cauza, la randul lor, sensibilizarea dintilor.

Factori de risc

  • Gingivita. Aceasta este o boala care presupune inflamarea si retragerea gingiei de pe dinte. Un consult la medicul stomatolog va poate spune daca aceasta este cauza. In stadii incipiente, gingivita se poate trata.
  • Caria dentara. De cele mai multe ori, un dinte cariat poate prezenta o sensibilitate sporita din cauza faptului ca smaltul este spart si dentina expusa. O atentie deosebita trebuie sa o aiba persoanele care sparg bomboane sau alte alimente tari in dinti, deoarece pot provoca fisuri care nu doar ca sensibilizeaza dintii, dar conduc si la aparitia cariei dentare.
  • Tartrul. Tartrul in sine nu provoaca durere, insa, fara un detartraj constant, acesta ataca smaltul si conduce la retragerea gingiilor.
  • Bruxismul. Persoanele care scrasnesc din dinti in timpul somnului sunt supuse riscului de a dezvolta sensibilitate dentara, deoarece, in timp, fisureaza smaltul si astfel expun dentina.
  • Uzura acida. Alimentele acide, asa cum sunt citricele, pot determina eroziunea smaltului si, pe langa durere, petele si ingalbenirea dintilor sunt inevitabile. De asemenea, bauturile carbogazoase, alcoolul si fumatul au un impact negativ asupra smaltului.
  • Periajul dentar. Daca periajul este foarte agresiv si se realizeaza prea des, mai mult de 3 ori pe zi, poate determina lezarea gingiilor si retractia acestora. De asemenea, daca periuta este rigida si are perii duri, in timp afecteaza smaltul.Sensibilitatea dentara 2_result
  • Apa de gura. Apa de gura nu se recomanda a fi folosita decat dupa periaj, deoarece utilizarea frecventa poate conduce la sensibilizarea dintilor din cauza faptului ca aceasta contine ingrediente acide cu rol in distrugerea bacteriilor din cavitatea bucala.
  • Albirea dintilor. Cu toate ca dintii albi sunt seducatori, daca se exagereaza cu procedurile de albire, acestia devin sensibili, deoarece o mare parte din solutiile folosite au capacitatea de a penetra smaltul. Un procent de 80% dintre persoanele care apeleaza la albirea dentara se confrunta ulterior cu sensibilitatea dentara.

Din pacate, nu exista remedii la acest capitol, solutiile cele mai bune fiind evitarea factorilor de risc si consultul medicului stomatolog care poate decide un tratament parodontal.

 

Farmacistii Catena recomanda produsele Colgate. Daca iti doresti o ingrijire adecvata a danturii, atunci cu siguranta vei fi incantata de Pasta de Dinti Colgate Total! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Madalina Manole