Când strugurii pot fi un pericol

strugurii

Strugurii aduc infinite beneficii sănătăţii. Consumaţi proaspeţi, sub formă de must, chiar și sâmburii sunt înzestraţi cu virtuţi terapeutice. 

Până nu demult apreciaţi doar ca materie primă pentru vin, strugurii au devenit materie primă pentru medicamente. În sâmburii de struguri se găsește resveratrolul, substanța cu puternic efect antioxidant, care poate incetini înmulțirea celulelor cancerigene, cu până 50%, sau le poate chiar stopa dezvoltarea. Pe bază de struguri se produc tincturi sau ceaiuri medicinale, iar substanțele extrase din ei sunt folosite si pentru industria cosmetică.

Citește aici despre Strugurii – superfructele toamnei

Toamna, pretutindeni, oamenii se bucură de ciorchinii de fructe dulci. Ce este atât de valoros în compoziție? Există contraindicații? Să încercăm să aflăm împreună. 

Struguri – precauții

Din cauza faptului că boabele au mult zahăr, strugurii nu trebuie consumați de persoanele cu diabet. În caz contrar, concentrația de glucoză din sânge va crește.

Dacă ești la dietă, nu abuza de struguri de nici un fel. Struguri au destule calorii, care adesea pot duce la exces ponderal. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu obezitate.

Cu mare precauție, produsul este introdus în dieta persoanelor cu ulcer, ciroză hepatică, gastrită.

Datorită faptului că există o cantitate mare de substanțe utile în struguri,dieta cu struguri este indicată tututor categoriile de vârstă. Dar, înainte de utilizare, asigură-te că nu ai contraindicații.Contraindicaţii

Bolile în care este strict contraindicată cura cu struguri sunt: hipertensiunea gravă, colita de fermentaţie, diareea cronică, retenţia de apă în ţesuturi, problemele renale grave. Strugurii mâncaţi în exces pot crea efect laxativ. Persoanele care suferă de diabet insulino-dependent nu pot urma o cură cu struguri, deoarece este mult prea bogată în zaharuri rapide.

Text Cristina Dudău

Foto Hepta