Strugurii – superfructele toamnei

Viţa de vie a fost cultivata încă din antichitate în zonele cu climă temperată şi multe cizvilizaţii au venerat vinul. Dar, strugurii sunt, după portocale, și cele mai cultivate fructe de pe pământ. Nici nu e de mirare, întrucât beneficiile lor sunt imense! Atât pentru sănătate cât şi pentru frumuseţe, strugurii sunt nişte fructe cu adevărat remarcabile!

Strugurii sunt bogaţi în vitamine: C, K şi nutrienţi precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, mangan şi antioxidanţi fiind consideraţi un super-aliment dacă sunt înglobaţi într-o dietă echilibrată.



Beneficiile pentru piele

Bogaţi în vitaminele C, E, Omega-6, acid linoleic şi antioxidanţi, strugurii, în special strugurii negri protejează pielea împotriva radiaţiilor UV şi a radicalilor liberi care pot provoca pete pigmentare şi riduri. Vitamina C ajută la formarea colagenului, responsabil de fermitatea şi prospeţimea pielii. Cicatricile şi pielea neuniformă se atenuează sub acţiunea sucului de struguri sau a uleiului din seminţe de struguri. Sucul de struguri sau strugurii zdrobiţi se aplică direct pe faţă, se lasă să acţioneze o jumătate de oră, apoi se clăteşte faţa.

Uleiul din seminţe de struguri hidratează pielea, îi conferă luminozitate, închide porii, ajută la vindecarea acneei. Acesta pătrunde rapid în piele, hidratează, nu înfundă porii fiind ideal pentru toate tipurile de piele.

Beneficiile pentru păr

Substanţele nutritive din struguri luptă împotriva căderii părului şi a mătreţii dar oferă şi volum părului. Sucul de struguri se amestecă cu puţin oţet de mere şi se aplică pe păr cu circa 10 minute înainte de clătire.

Uleiul din seminţe de struguri este un bun hidratant pentru scalp, având aceeaşi acţiune hidratantă şi emolientă ca şi asupra tenului, fără să-l îngraşe. Combate mătreaţa prin restabilirea umidităţii pielii scalpului, iar părului îi oferă rezistență şi strălucire.

Beneficiile pentru sănătate

Afecţiunile cronice precum diabetul, artrita, bolile cardiace, bolile autoimune şi cancerul pot fi ameliorate cu ajutorul acestui fruct care conţine peste 1.600 de compuşi cu efect antioxidant, cea mai mare cantitate găsindu-se în extractele din coajă şi seminţe.
Aici remarcăm efectul puternic al strugurilor roşii datorat antocianelor care le conferă culoarea, aceşti compuşi rămânând activi şi după fermentația mustului, fiind prezenţi în vinul roşu.

Alt antioxidant important este resveratrolul, un polifenol care protejează sistemul circulator, poate reduce glicemia şi reduce riscul apariţiei cancerului. În cancer, reduc inflamaţia blocând creșterea şi răspândirea celulelor canceroase în organism în special în cancerul de colon şi în cel mamar. Quercetina, luteina, licopenul şi acidul elagic sunt alţi antioxidanţi puternici. Conţinutul în potasiu din 150 de grame de struguri de peste 280 mg ajută la menţinerea tensiunii arteriale în limitele normale scăzând în acelaşi timp şi riscul de accident vascular cerebral.

Ochiul – marele beneficiar

Consumul de struguri roşii ajută şi la scăderea colesterolului. Deşi putem crede că strugurii nu sunt indicați în diabet, indicele glicemic mic, de 53 arată contrariul, resveratrolul ajutând chiar la scăderea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea numărului receptorilor de glucoză din membrana celulară.

Resveratrolul împreună cu luteina şi zeaxantina protejează şi celulele retinei de efectele razelor UV, protejând împotriva glaucomului, a cataractei şi a bolii ocular diabetice. Strugurii conţin substanţe care îmbunătățesc memoria, atenţia şi chiar starea de spirit. Resveratrolul stimulează proteinele sirtuins care sunt legate de longevitate. Carbohidraţii din struguri ne conferă un surplus de energie în activităţile zilnice şi sportive.

Text: Dana Costea