10 beneficii ale alergatului in aer liber

res-10 beneficii ale aleegatului in aer liber - principalaVremea frumoasa a venit, asa ca avem toate motivele sa ne bucuram de natura si sa petrecem cat mai mult timp in aer liber. De ce sa nu profitam de vara si sa iesim din case sau din sali, pentru a face miscare in aer liber? Sportul in natura are o multime de beneficii, iar dupa ce le vei afla, cu siguranta vei fi tentata sa-l incerci.

  1. Alergatul ne ajuta sa ne mentinem sanatosi prin faptul ca imbunatateste respiratia si ajuta plamanii sa functioneze mai bine. De asemenea, creste nivelul colesterolului bun din organism, imbunatateste circulatia cardiovasculara si intareste sistemul imunitar.
  2. Cercetarile au aratat ca alergatul reduce riscul de infarct, dar si riscul de a face cancer de san, in cazul femeilor. Este benefic pentru cei care au diabet, osteoporoza sau hipertensiune arteriala. Intareste inima si ajuta arterele sa isi mentina elasticitatea, astfel ca este un mod extraordinar de a preveni bolile cardiovasculare.
  3. Joggingul este minunat daca vrem sa slabim. Se spune ca este printre cele mai eficiente metode de slabit daca ne raportam la numarul de calorii pe care le putem arde pe minut. In plus, acesta presupune activitate fizica intensa, astfel ca organismul nostru continua sa arda calorii timp de cateva ore dupa ce am terminat de alergat.
  4. Ne putem readuce zambetul prin miscarea regulata. Atunci cand esti trista sau deprimata, alergatul poate sa nu para cea mai grozava optiune, dar daca reusesti sa te mobilizezi, dupa cateva minute de alergat, s-ar putea sa ai o surpriza placuta, iar la final sa constati ca te simti mult mai bine. Multi alergatori au experimentat un sentiment de calm si euforie dupa o alergare prelungita. Cercetatorii explica acest fenomen prin faptul ca alergatul stimuleaza secretia unor molecule numite endocanabinoizi.
  5. Oasele tale vor fi mai puternice daca alergi in mod regulat. Alergarea intareste oasele mult mai bine decat aerobicul, de exemplu, au aratat cercetatorii. Se pare ca alergatorii au o densitate osoasa mai mare si sunt mai feriti de osteoporoza.
  6. Ca sport, prezinta efecte benefice asupra creierului. Alergatul ne mentine mintea ascutita si previne pe termen lung aparitia senilitatii sau a Alzheimerului. Iar daca beneficiile pe care o sa le observi la batranete nu te-au convins, trebuie sa stii ca alergatul te ajuta si sa te concentrezi mai bine si sa fii mai productiva.
  7. Tulburarile de somn pot fi si ele imbunatatite daca alergam in aer liber. Un studiu a aratat ca insomniacii adorm de doua ori mai repede daca alearga in ziua respectiva, iar somnul lor dureaza cu o ora in plus.
  8. Nu numai ca alergatul in aer liber ne imbunatateste starea de spirit, ci ne creste si increderea in fortele proprii. Cercetatorii au facut un experiment in care au pus un grup de persoane sa alerge pe banda fara sa vada nicio imagine, iar altele sa alerge in timp ce vedeau peisaje urbane sau rurale placute. Concluzia la care au ajuns a fost ca efectele pozitive sunt mult mai mari atunci cand alergam in natura si avem posibilitatea de a vedea peisaje placute, pentru ca stima de sine creste, iar tensiunea arteriala scade.
  9. Iesind din casa pentru a alerga, ne crestem considerabil sansele de a ne face noi res-10 beneficii ale aleegatului in aer liber secundaraprieteni. Putem intalni in parcuri o multime de persoane care au acelasi hobby sau ne putem alatura grupurilor pentru alergat. Unde mai pui ca sunt o multime de maratoane la care avem ocazia sa alergam si sa socializam cu persoane active si interesante.
  10. Alergatul in aer liber este metoda perfecta de a ne imprieteni cu natura, de a ne bucura de frumusetile ei, dar si de a petrece timp cu prietenii nostri necuvantatori. Cateii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai oamenilor, ci si cei mai buni parteneri de antrenament.

Text: Bianca Badescu