Afectiuni ORL de sezon si solutii de tratament

decupat_Afectiuni ORL PrincipalaSezonul rece este cel in care virusurile isi fac de cap, iar noi suntem de multe ori vulnerabili in fata lor. Pe langa cele cauzate de virusuri, exista si afectiuni cronice care se pot agrava pe timpul iernii, cum ar fi rinita si sinuzita. Dar sa le luam pe rand si sa aflam cum le putem trata.



Amigdalita

Amigdalita sau faringita este una dintre bolile intalnite cel mai des in timpul iernii care afecteaza in special copiii. Simptomele sunt produse in cea mai mare parte de virusuri. Doar un sfert dintre cazurile de amigdalita sunt declansate de infectii bacteriene. In cele mai multe cazuri, cand amigdalita este produsa de virusuri, nu se recomanda tratamentul cu antibiotice pentru ca acestea sunt eficiente doar impotriva bacteriilor. Simptomele amigdalitei includ: roseata si durere in gat, inflamarea amigdalelor, dificultate la inghitire, durere de urechi, respiratie urat mirositoare, tuse, voce ragusita. Amigdalita bacteriana, spre deosebire de cea virala, este, de obicei, insotita si de puncte mici albe sau galbene de puroi. In acest caz, este necesar un exudat faringian pentru a determina bacteria aflata la baza infectiei si tratamentul cu antibiotic potrivit. In caz de amigdalita, este util sa bei lamaie proaspata, stoarsa in apa calda, amestecata cu miere si putina sare. Gargara cu solutie salina preparata din apa calda si sare este, de asemenea, foarte utila. Usturoiul are efect antimicrobian, fiind indicat in caz de amigdalita. Spray-urile si comprimatele (pe baza de propolis, lamaie, echinacea, salvie, ulm alb) din farmacie pentru calmarea gatului sunt si ele remedii utile.

Otita

Otita este o infectie a urechii medii care poate fi cauzata de raceli comune declansate de virusuri, infectii ale sinusurilor sau alergii. Printre bacteriile gasite cel mai des in urechea mijlocie se afla aceleasi care sunt responsabile de sinuzita, pneumonie si infectii respiratorii. In general, infectiile bacteriene ale urechii se trateaza cu amoxicilina, iar pentru cei alergici la amoxicilina se prescrie sulfametoxazol sau trimetoprim. Pentru calmarea durerii de ureche, poti apela la comprese calde. Un remediu din batrani spune sa incalzim sare mare si sa o punem intr-o bucata de material si apoi sa o tinem pe ureche. Gargara cu sare poate ajuta la eliberarea trompei lui Eustachio, a carei umflare si infundare provoaca durerea de ureche. Picaturile otice sunt necesare in caz de otita, iar ca remediu natural, puteti picura suc de usturoi in ureche cu pipeta sau ulei esential de busuioc (2-3 picaturi).

decupat_Afectiuni ORL SecundaraSinuzita

Sinuzita acuta este o infectie temporara a sinusurilor cauzata, de obicei, de o raceala sau viroza, in timp ce cu sinuzita cronica traim toata viata. Printre simptomele sinuzitei se numara: expectoratii groase, galbene sau verzui, congestie nazala, durere in zona fruntii, a ochilor. Cauzele sinuzitei pot fi polipii nazali, reactiile alergice, deviatia de sept, infectiile de tract respirator. Sinuzita se trateaza cu antibiotice, corticosteroizi nazali, solutie salina pentru irigatie nazala. Un alt remediu pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei ar fi aplicarea compreselor calde sau a compreselor cu hrean ras si cateva picaturi de alcool sanitar in zona nasului, obrajilor sau fruntii.

Rinita

Rinita are, in general, cauze alergice si se manifesta prin inflamarea sinusurilor la contactul cu alergenii, congestie nazala, stranuturi repetate, mancarime. Exista si episoade pasagere de rinita cauzate de infectii ale tractului respirator. Rinita care nu are cauza alergica poate fi declansata si de schimbarile de vreme, de schimbarile hormonale sau de factori iritativi cum ar fi fumul de tigara, clorul, detergentii, solutiile de curatare, produsele de styling, anumite medicamente. Rinita poate fi ameliorata prin evitarea factorilor iritanti si facand irigatii nazale (cu ajutorul vasului Neti, un instrument despre care multi dintre cei care l-au folosit in acest scop spun ca este foarte util). De ajutor sunt si terapiile de imunizare sau decongestionantele nazale.

Farmacistii Catena recomanda produsul Audispray. Daca iti doresti o curatare eficienta a canalului auditiv si o buna igiena a urechii, atunci cu siguranta vei fi incantata de solutia pe baza de apa de mare Audispray! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu