Avanpremiere 16 by Alin Galatescu

Ca in fiecare an, primavara si toamna are loc cel mai important eveniment de moda autohtona din Capitala, si anume Gala Avanpremiere, organizata de criticul vestimentar Alin Galatescu. Evenimentul a ajuns la editia cu numarul 16 si a reunit creatiile a 10 designeri romani, debutanti sau deja consacrati in lumea fashionului. Podiumul pe care au avut loc spectaculoasele defilari de moda a fost amplasat intr-o locatie cu istorie si traditie pentru Avanpremiere: Muzeul National al Taranului Roman.Rites of Passage by Andreea Castrase

Andreea Castrase: Am participat pentru prima data la Gala Avanpremiere cu colectia Rites of Passage. Sursa mea de inspiratie au fost riturile de trecere, elemente din ceremoniile de nastere si cele de inmormantare.

Marie Ollie by Arthur Dinu

Arthur Dinu: In aceasta seara, am prezentat colectia de Pre Fall, o colectie cu linii foarte simple, foarte curate, cu detalii atent lucrate din broderie si macrameuri. Sursele de inspiratie sunt multe. Am preluat putin din folclorul romanesc, putin din perioada victoriana, cu note clare care duc catre modernism.

Studio Cabal by Diana Dianu

Diana Dianu: Colectia cu care am participat la Avanpremiere se numeste Unsimilar si trateaza influenta estetica dintre colonizatori si colonizati, am adoptat un stil usor militar cu influente etnice.

Fuse by Negrea Bianca

Negrea Bianca: Colectia cu care am participat se numeste Fuse si m-am lasat inspirata de o traditie din Marginimea Sibiului − obiceiul ursilor si al burduhosilor, care aduce in prim-plan o reinterpretare a hainelor din paie.

Memoria umbrei by Sandra Chira

Sandra Chira: Colectia se numeste Memoria umbrei, este colectia de toamna-iarna si face parte din proiectul lucrarii mele de doctorat. Inspiratia mi-am luat-o dintr-o serie de arhetipuri culturale din zona mea natala, din Maramures, respectiv decupajele maramuresene, motivul gardului impletit si motivul umbrei, ca dedublare.

Multiglitter Men by Loredana Ghetia

Loredana Ghetia: Este debutul meu la Gala Avanpremiere si am prezentat colectia Multiglitter Men. Culorile care predomina in colectie sunt silver si gold, pentru ca acestea vor fi in tendintele modei in anul 2016, iar, ca materiale, am folosit inul peliculizat, paietele si organza.

Accentele frantuzesti prin ochii Ludmilei Corlateanu

Ludmila Corlateanu: Am participat cu colectia pentru primavara-vara 2016, caracterizata prin carouri, buline si dungi, o inspiratie venita de la camasa barbateasca. Pentru rochiie de seara am folosit mult brocart cu nuante metalice. M-am lasat inspirata de Franta, de Brigitte Bardot si de Maria Antoaneta.

Obligatoriu by Silvia Serban

Silvia Serban: Am participat cu o colectie-manifest, intitulata Obligatoriu, de aceea am folosit motivul uniformizarii perucilor ca un indemn la schimbare. Am folosit mult negru, atitudine deja caracteristica mie, insa, ca o premiera, am folosit culori puternice ca violet, bronz si argintiu pentru a accentua tocmai ideea de schimbare. Colectia este pentru primavara-vara 2016 si se caracterizeaza prin pliseuri colorate.

Romantismul reinterpretat de Simona Semen

Simona Semen: Am prezentat colectia de primavara-vara 2016 si pot spune ca este cea mai romantica colectie pe care am creat-o in viata mea. Am fost inspirata de un spectacol de balet care i-a dat o stare de poezie pe care mi-am dorit sa o redau cumva in colectiile mele care, de obicei, sunt foarte austere. Am folosit foarte mult voal, matase, tul, dantela, pasa si aplicatii foarte multe din cristale. Culorile predominante au rost roz, lila, mov si nude.

Alin Galatescu, de 16 ani Avanpremiere

Alin Galatescu: Am avut 10 designeri care si-au prezentat colectiile in aceasta editie, o parte dintre ei deja cu traditie la acest eveniment, iar 3 dintre ei au fost debutanti la Avanpremiere, ceea ce inseamna ca am avut o pepiniera de talente foarte buna. Am ales Muzeul National al Taranului Roman atat pentru a ne continua traditia aici, cat si pentru ca, alaturi de Muzeul National de Arta Contemporana, unde am fost gazduiti in 2014, reprezinta cele mai frumoase locatii pentru a sustine acest eveniment.

Text: Madalina Manole