Ce alimente sa consumi in sezonul rece

decupat_principala (restul in galerie)Vremea mohorata si rece nu afecteaza doar garderoba si facturile. Organismul este si el supus schimbarilor in ceea ce priveste nivelul de energie, metabolismul si chiar si preferintele in materie de alimentatie. De cele mai multe ori, odata cu venirea frigului, oamenii prefera sa sara cu buna stiinta peste orele petrecute in sala de sport si sunt convinsi ca au voie sa isi permita cateva luni de rasfat, sa uite de povara caloriilor. Dar asa cum vara, cand temperaturile sunt foarte mari, nu este indicat sa consumi inghetata, nici in sezonul rece nu ar trebui sa te lasi condus de mirosurile imbietoare ale produselor de patiserie. Iata care sunt alimentele pe care ti le recomandam cand afara este frig.

Radacinoasele

Probabil ca iarna nu te prea gandesti la legumele radacinoase, cel mult le folosesti ca ingrediente in mancarurile cu mult sos sau in ciorbe. Radacinoasele sunt insa legume care contin vitamine si minerale, au foarte putine calorii si sunt recomandate in special iarna, cand alte soiuri de legume si fructe lipsesc cu desavarsire din meniu. Sfecla sau morcovii, de exemplu, contin vitaminele A si C, asa ca sunt recomandati in sezonul rece.

Fulgii de ovaz

Fulgii de ovaz reprezinta mai mult decat un mic dejun. Contin zinc, ce contribuie la buna functionare a sistemului imunitar, si fibre solubile, asociate cu sanatatea inimii. Astfel, fulgii de ovaz sunt esentiali in perioada sezonului rece, deoarece contin nutrientii de care organismul are nevoie toamna si iarna. Sunt satiosi, ajuta la digestie si, alaturi de fructe si seminte uscate, reprezinta o alegere foarte buna.

Supele

Supele ne incalzesc trupul si sufletul la propriu, cand temperaturile scad. Trebuie insa sa renunti la supele drese cu smantana, cu multa sare si carne. Opteaza pentru supele de legume, pentru cele de pui, borsurile aromate. Sunt consistente, nutritive, delicioase. Nu le consuma fierbinti, ci caldute. Incearca-le in pauzele de masa de la serviciu!

Sushi

Iata o alternativa la alimentele care contin carbohidrati – incearca sushiul. Poti prepara sushi cu ton, somon, creveti, iar tonul si somonul sunt surse bogate de vitamina D. In timpul lunilor de toamna si iarna, cand expunerea la soare este limitata, sursele alimentare de vitamina D sunt recomandate. Deficitul de vitamina D este asociat cu slabirea oaselor, risc de osteoporoza si boli de inima.

Broccoli si conopida

Legumele crucifere iti mentin sanatatea in sezonul rece. Broccoli si conopida sunt bogate in vitamina C si sunt asociate cu un sistem imunitar puternic. S-ar putea sa nu gasesti aceste legume proaspete, asa ca poti incerca cu succes broccoli si conopida congelate, sunt la fel de hranitoare.

Reteta de lasagna pentru sezonul rece

Nu ai nevoie de paste pentru a face lasagna. Incearca felii subtiri de legume: vinete, dovlecei, cartofi. Foloseste spanac, ceapa, sunca si branza. O reteta simpla si delicioasa, fara prea multe calorii si potrivita pentru zilele reci. Vei umple toata casa de arome!

Text: Ruxandra Dumitrescu