Ceaiuri benefice pentru imunitate in sezonul rece

Ceaiuri benefice pentru imunitate in sezonul receSistemul imunitar ne apara impotriva bacteriilor si infectiilor virale si ne ajuta sa tinem raceala si gripa la distanta. Un sistem imunitar slabit presupune aparitia oboselii, sensibilitate la infectii, vindecarea mai grea a ranilor, reactii alergice etc. Pentru ca este iarna si trebuie sa profitam din plin, acesta este sezonul in care putem consuma ceaiuri calde ce ajuta la imbunatatirea functiei sistemului imunitar, ceaiuri din plante, care nu sunt neaparat foarte gustoase, dar sunt foarte sanatoase.



Ceaiul de papadie

In medicina chineza papadia prezenta foarte multe beneficii pentru sanatate. Ceaiul de papadie consumat cald sau rece ar putea vindeca ulcerul, afectiunile gingivale, bronsita si pneumonia. Compusii chimici din ceaiul de papadie ajuta la eliminarea toxinelor din organism, sporind astfel capacitatea sistemului imunitar de a distruge agentii ce pot cauza infectii. Inainte de a incepe sa consumati acest ceai in mod frecvent consultati specialistul deoarece papadia este o planta diuretica si poate contribui la deshidratare.

Ceaiul de ginseng

Ginsengul a aparut pentru prima data ca planta medicinala in Pen Tsao Ching, un manual al plantelor medicinale din China. Pe atunci se spunea ca ginsengul ar putea creste speranta de viata, dar astazi este cunoscut faptul ca ajuta la prevenirea infectiilor si la consolidarea sistemului imunitar. Ceaiul de ginseng ar putea contribui la producerea de globule albe in sange, cat si la producerea de interferon. Desi efectele secundare sunt rare, ceaiul de ginseng poate conduce la aparitia insomniei.

Ceaiul de musetel

Musetelul are o istorie lunga in ceea ce priveste calmarea sistemului nervos. Este, de asemenea, un ajutor pentru noptile albe. Cu toate acestea, compusii din ceaiul de musetel cresc numarul de globule albe din sange care distrug bacteriile, virusurile etc. Consumul de ceai de musetel imbunatateste functionarea sistemului imunitar, insa in cazuri foarte rare provoca greata si varsaturi.

Ceaiul de salvie alba

Salvia alba este o planta cu proprietati antiinflamatorii, excelenta pentru prevenirea si tratarea racelilor si infectiilor sinusurilor. Transpiratia si secretiile mucoase pot fi tratate cu ajutorul acestei plante. Salvia alba are un miros imbatator si poate fi gasita in plafare. Ceaiul se lasa la infuzat timp de 10-15 minute, dupa care se poate consuma fara niciun fel de problema.

Ceai din frunze de zmeur

Ceaiul din frunze de zmeur atenueaza simptomele de raceala sau gripa, precum si infectia sinusurilor. Aceste frunze sunt de nepretuit pentru femei deoarece ajuta la tratarea tulburarilor menstruale. In plus, ceaiul obtinut din frunzele de zmeur poate fi utilizat precum o apa de gura naturala pentru a calma amigdalele umflate si iritatiile de la nivelul gatului.

Ceaiul de pelin

Poate ca ceaiul de pelin nu are chiar cel mai placut gust din cate exista, dar prezinta foarte multe beneficii. Ceaiul de pelin creste si sporeste atentia mentala si vigilenta, trateaza dezechilibrele digestive si „raceala la stomac”. Pelinul este o planta ce contine flavonoide, insa nu trebuie consumat de catre femeile insarcinate deoarece poate provoca contractii puternice.

Ceaiul verde

Catehina, un antioxidant prezent in ceaiul verde protejeaza organismul impotriva mai multor tipuri de cancer si actioneaza precum un agent ce lupta impotriva tumorilor. Si tot antioxidantii prezenti in ceaiul verde protejeaza impotriva radicalilor liberi, precum si impotriva altor compusi asemanatori din organism. Polifenolii detin proprietati antiinflamatorii si sunt benefici in cazul bolilor autoimune precum artrita reumatoida.

Farmacistii Catena recomanda produsele Sun Herbal. Daca iti doresti un sistem imunitar puternic, atunci cu siguranta vei fi incantat de ceaiul cu ganoderma de la Sun Herbal. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Ruxandra Dumitrescu