Ceaiuri aromate pentru zile reci

Ploi răcoroase, frunze căzute, aromă de gutui și mere, coșuri cu nuci și melancolie. Un peisaj de toamna în adevăratul sens al cuvântului. Ce lipsește? O cană de ceai aburind care să va răsfețe simțurile cu aromele sale. Și pentru a îmbină utilul cu plăcutul, va propunem în continuare câteva rețete de ceai, nu doar gustoase, ci și sănătoase, care să va întărească organismul în față răcelilor de sezon și, totodată, să nu va lase pradă depresiei de toamna.



Ceai de lămâie și ghimbir

Ceaiul de lămâie și ghimbir este, fără îndoială, cel mai gustos, sănătos și aromat ceai al anotimpului rece. Este de preferat să se bea cald și îndulcit cu miere de cătină. Se taie lămâile în bucăți mari, se storc în ceainic și se adaugă apă. Se pun la fiert împreună cu o bucățică mică de ghimbir. Se ornează cu felii de lămâie. Acest ceai este un adevărat medicament în caz de gripă și răceală. Pe lângă proprietățile imunostimulatoare bine-cunoscute ale lămaii și mierii de cătină, ghimbirul întărește organismul împotriva bolilor și, în plus, are acțiune antiseptică, antioxidantă și energizantă.

In perioadele stresante, precum cele in care avem de dat examene sau cand avem de dus la bun sfarsit anumite proiecte profesionale, dar si cand apare „astenia de primavara”, este foarte important sa avem grija de sistemul nostru imunitar. Sustinatorul nostru este Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi si are un gust delicios de capsune.

Ceai verde cu ginseng

Cu toate că la noi se găsesc mai greu rădăcinile de ginseng, această plantă se găsește în farmacii sub formă de pulbere pentru ceai. Este considerată un adevărat panaceu și este nelipsită din meniul zilnic al asiaticilor. Ceaiul de ginseng scade cu 85% riscul de apariție a cancerului, îmbunătățește digestia, întărește imunitatea, este un bun antiinflamator și, în plus, are efecte antipsihotice. Combinat cu ceaiul verde, aromă acestuia se intensifica și, în plus, se dublează proprietățile terapeutice, ceaiul verde fiind recunoscut grație proprietăților sale antioxidante și tonice. Pentru un plus de savoare, puteți adaugă un praf de scorțișoară.

Ceai de lemn-dulce și coji de portocală

Lemnul-dulce este o plantă medicinală cu efecte miraculoase asupra organismului și se regăsește la noi în țară sub formă de rădăcina sau pulbere. Ceaiul de lemn-dulce are un un gust plăcut și nu necesită adăugarea vreunui îndulcitor, mai ales dacă, în timpul fierberii, adăugați și câteva coji de portocală și un baton de scorțișoară. Aromă acestui ceai este deosebită și consumul sau regulat tratează tusea și răgușeală, ameliorează ulcerul și tulburările intestinale, scade colesterolul, stimulează funcția imunitară și este un bun remediu pentru depresie.

Ceai din flori de tei și petale de trandafir

O aromă incitantă, senzuală și delicată care va va răsfață simțurile în serile răcoroase de toamna este cea a ceaiului din flori de tei și petale de trandafir. Pentru un cocktail desăvârșit, adăugați flori de mușețel și câteva fire de lavandă și sorbiti-l în liniște, ascultând o muzică ambientală. Efectul produs de acest amestec de plante va va induce o stare profundă de relaxare și va va odihni după o zi agitată și stresantă. Îl puteți îndulci cu miere de salcâm sau puteți adaugă un strop de lapte.

Ceai de iasomie

Rămânem în armonia parfumurilor de flori și va recomandăm ceaiul de iasomie, un ceai delicat cu o aromă amețitoare și un puternic efect aromoterapeutic. Acesta calmează simțurile, elimina stresul, reglează sistemul cardiovascular și, în plus, are puternice proprietăți antiimbatranire. Se poate consumă și rece, cu felii de lămâie și mentă.

Ceai de hibiscus și scorțișoară

Un ceai potrivit pentru zilele ploioase de toamna este cel preparat din hibiscus și scorțișoară. Pe lângă aromă condimentată de scorțișoară și parfumul amețitor al hibiscusului, ceaiul va va încânta simțurile cu culoarea să roșu-sangerie. Acest ceai are efect tonifiant, energizant, antiseptic, reduce tensiunea arterială și febra și stimulează activitatea cerebrală. În combinație cu scorțișoară, îmbunătățește circulația periferică, stimulează memoria, întărește sistemul imunitar și protejează mucoasa gastrică.

Foto: shutterstock