Ceaiuri aromate pentru zile reci

Ceaiuri aromate pentru zile reciPloi racoroase, frunze cazute, aroma de gutui si mere, cosuri cu nuci si melancolie. Un peisaj de toamna in adevaratul sens al cuvantului. Ce lipseste? O cana de ceai aburind care sa va rasfete simturile cu aromele sale. Si pentru a imbina utilul cu placutul, va propunem in continuare cateva retete de ceai, nu doar gustoase, ci si sanatoase, care sa va intareasca organismul in fata racelilor de sezon si, totodata, sa nu va lase prada depresiei de toamna.

Ceai de lamaie si ghimbirCeaiuri aromate pentru zile reci

Ceaiul de lamaie si ghimbir este, fara indoiala, cel mai gustos, sanatos si aromat ceai al anotimpului rece. Este de preferat sa se bea cald si indulcit cu miere de catina. Se taie lamaile in bucati mari, se storc in ceainic si se adauga apa. Se pun la fiert impreuna cu o bucatica mica de ghimbir. Se orneaza cu felii de lamaie. Acest ceai este un adevarat medicament in caz de gripa si raceala. Pe langa proprietatile imunostimulatoare bine-cunoscute ale lamaii si mierii de catina, ghimbirul intareste organismul impotriva bolilor si, in plus, are actiune antiseptica, antioxidanta si energizanta.

Ceaiuri benefice cailor respiratorii

Ceaiuri aromate pentru zile reciCeai verde cu ginseng

Cu toate ca la noi se gasesc mai greu radacinile de ginseng, aceasta planta se gaseste in farmacii sub forma de pulbere pentru ceai. Este considerata un adevarat panaceu si este nelipsita din meniul zilnic al asiaticilor. Ceaiul de ginseng scade cu 85% riscul de aparitie a cancerului, imbunatateste digestia, intareste imunitatea, este un bun antiinflamator si, in plus, are efecte antipsihotice. Combinat cu ceaiul verde, aroma acestuia se intensifica si, in plus, se dubleaza proprietatile terapeutice, ceaiul verde fiind recunoscut gratie proprietatilor sale antioxidante si tonice. Pentru un plus de savoare, puteti adauga un praf de scortisoara.

Ceaiuri aromate pentru zile reciCeai de lemn-dulce si coji de portocala

Lemnul-dulce este o planta medicinala cu efecte miraculoase asupra organismului si se regaseste la noi in tara sub forma de radacina sau pulbere. Ceaiul de lemn-dulce are un un gust placut si nu necesita adaugarea vreunui indulcitor, mai ales daca, in timpul fierberii, adaugati si cateva coji de portocala si un baton de scortisoara. Aroma acestui ceai este deosebita si consumul sau regulat trateaza tusea si raguseala, amelioreaza ulcerul si tulburarile intestinale, scade colesterolul, stimuleaza functia imunitara si este un bun remediu pentru depresie.

Ceaiuri pentru imunitate

Ceaiuri aromate pentru zile reciCeai din flori de tei si petale de trandafir

O aroma incitanta, senzuala si delicata care va va rasfata simturile in serile racoroase de toamna este cea a ceaiului din flori de tei si petale de trandafir. Pentru un cocktail desavarsit, adaugati flori de musetel si cateva fire de lavanda si sorbiti-l in liniste, ascultand o muzica ambientala. Efectul produs de acest amestec de plante va va induce o stare profunda de relaxare si va va odihni dupa o zi agitata si stresanta. Il puteti indulci cu miere de salcam sau puteti adauga un strop de lapte.

Ceai de iasomieCeaiuri aromate pentru zile reci

Ramanem in armonia parfumurilor de flori si va recomandam ceaiul de iasomie, un ceai delicat cu o aroma ametitoare si un puternic efect aromoterapeutic. Acesta calmeaza simturile, elimina stresul, regleaza sistemul cardiovascular si, in plus, are puternice proprietati antiimbatranire. Se poate consuma si rece, cu felii de lamaie si menta.

Ceaiuri cu efect afrodisiac

Ceaiuri aromate pentru zile reciCeai de hibiscus si scortisoara

Un ceai potrivit pentru zilele ploioase de toamna este cel preparat din hibiscus si scortisoara. Pe langa aroma condimentata de scortisoara si parfumul ametitor al hibiscusului, ceaiul va va incanta simturile cu culoarea sa rosu-sangerie. Acest ceai are efect tonifiant, energizant, antiseptic, reduce tensiunea arteriala si febra si stimuleaza activitatea cerebrala. In combinatie cu scortisoara, imbunatateste circulatia periferica, stimuleaza memoria, intareste sistemul imunitar si protejeaza mucoasa gastrica.

Pentru a afla cum se prepara si cum se bea corect ceaiul, click aici.

Text: Madalina Manole