Creatii neobisnuite la Targul de Bijuterie Contemporana AUTOR

BijuteriiSala Dalles a gazduit cea de-a 11 editie a Targului Autor, cel mai important eveniment de bijuterie contemporana din sud-estul Europei. Timp de 2 zile mii de vizitatori si-au delectat privirile admirand creatiile deosebite si unice a peste 60 de creatori de bijuterie contemporana.

Targul, menit sa incurajeze designerii romani de bijuterie, a reusit sa adune anul acesta peste 20 de creatori interna?ionali, veniti din Franta, Spania, Bulgaria, Italia, Chile, UK, Columbia, Cipru, Taiwan, Coreea, SUA si Germania. In plus, ne-am putut bucura de prezenta a doua scoli de bijuterie contemporana: scoala Assamblage, condusa de David Sandu si scoala Alchimia, din Florenta, Italia. Printre invitati si-au facut remarcata prezenta Asocatia de Bijuterie Contemporana din Chile si Galeria de Arta Contemporana din Bucuresti. 

Culoarea: vibratia bijuteriilor

S-a dorit ca aceasta editie sa fie cu totul deosebita si, pentru prima data in istoria targului, designerilor li s-a propus abordarea unei anumite teme, si anume culoarea. De la materiale dure la piele, accesoriile au purtat culoarea ca semn al primaverii si al vietii, iar vibratiile capatate de fiecare bijuterie in parte au facut din acestea adevarate obiecte de arta. Natura, folclorul si istoria au fost doar cateva dintre motivele inspirationale ale creatorilor. Si pe langa culori, ne-au atras atentia si formele neobisnuite si inventive.

 

Bijuteriile, adevarate obiecte de arta

Creatorii de bijuterie s-au jucat cu cele mai indraznete culori in cele mai extravagante forme si podoabele rezultate au reusit sa uimeasca si cel mai critic ochi prezent la eveniment. Colectia de coliere a Silviei Beccaria a reusit sa trezeasca interesul doamnelor prin amestecul de eleganta, spontaneitate si culoare. Iubitorii de arta au fost surprinsi de invitatia scluptorului Doru Dumitrescu de a lua un loc la masa si de a servi… bijuterii create din peste 63 de esente de lemn. Designerul Otilia Mihalcea, pe numele de scena Oval, a ales sa exprime tema prin piese reprezentand lungimea de unda a fiecareia dintre culorile spectrului solar. Atentia invitatilor nu a fost captata doar de accesorii ci si de modul de prelucrare a acestora.

Designerii au fost premiati

In premierA absolutA s-au acordat Si 5 premii designerilor de bijuterii astfel, premiul AAA (Autor Awesome Award) a fost castigat de catre Romana Topescu, premiul MNAC i-a revenit ingenioasei Otilia Mihalcea, premiul Assamblage ii apartine Lidiei Puica, premiul Joya a fost primit de Steffi Götze, iar designerul Kuki Constantinescu a fost premiat cu un interviu intr-o revista de moda. Surpriza evenimentului a fost lansarea primului numar al revistei Autor, o revista dedicata in exclusivitate bijuteriei contemporane. Publicatia este bilingva, bianuala si se doreste a fi un un pasaport virtual catre alte medii artisitice, galerii si evenimente.

 

Text: M?d?lina Manole